Oko 95 posto liječnika odazvalo se štrajku u HBŽ-u - sindikat

Bosna i Hercegovina
Oko 95 posto liječnika odazvalo se štrajku u HBŽ-u - sindikat
.

Oko 95 posto liječnika u Hercegbosanskoj županiji (HBŽ) odazvalo se štrajku koji je započeo danas i koji će trajati do ispunjenja zahtjeva - kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Sindikata liječnika HBŽ-a Ivica Jozić.

 Sindikat liječnika zahtjeva poboljšanje uvjeta rada, materijalni, socijalni i profesionalni položaj liječnika, a i cijelog zdravstvenog sustava u toj županiji.

 Iz Sindikata ističu kako stanje u zdravstvu Hercegbosanske županije nažalost nije dobro što rezultira odlaskom liječnika u inozemstvo, povećanim brojem radnih sati i dežurstva što u konačnici slabi ionako oslabljenog sustava zdravstvene zaštite.

 - Liječnici za vrijeme štrajka bit će na svojim radnim mjestima, a svi pacijenti za koje se procijeni da imaju zdravstveni problemi hitne prirode, bit će zbrinuti bez odlaganja - kazao je Jozić, dodavši da sa nekim ravnateljima domova zdravlja imaju sporazum o poslovima na koje će liječnici biti angažirani tijekom štrajka.

 Jozić je također komentirao današnju odluku županijskog Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih, prema kojoj je štrajk liječnika Hercegbosanske županije nelegalan, "jer nije organiziran niti se provodi sukladno pozitivnim propisima". Jozić je kazao kako samo sud može donijeti takvu odluku.

 Ističe da su više od pola godine nastojali s resornim ministarstvom otvoriti dijalog oko potpisivanja strukovno kolektivnog ugovora za liječnike, ali kako kaže, njihov odgovor najčešće  je bio ignoriranje njihovih zahtjeva.

 - Dok smo tražili partnerstvo u pregovorima, oni su tu našu nakanu izbjegavali, ali su istovremeno pregovarali s druga dva sindikata u zdravstvu - istaknuo je Jozić.

Ne propustite