Ove kućanske aparate treba provjeriti prije zime

Praktična žena
Ove kućanske aparate treba provjeriti prije zime
.

Ukoliko imate svoje centralno grijanje prije nego što ga pustite prvi put obavezno provjerite termostate, cijevi i sve spojeve. Možda niste do sada imali tu naviku, ali prije svake zime trebalo bi pregledatati i provjerite sve aparate koji niste koristili tokom ljeta, jer sigurno ne želite da vam prijeko potrebne stvari zakažu kad su vam najpotrebnije.

Baš kao što punite i čistite klimu pred svako ljeto, tako bi pred zimu trebalo da provjerite neke druge "zimske" aparate.

Ono što na prvom mjestu treba da provjerite jeste vaš sistem grijanja, bez obzira na to da li se grijete na drva, centralno grijanje ili ste priključeni na gradsku toplanu.

Ako se grijete na drva ono što morate, i po zakonu napraviti jeste da očistite dimnjak, provjerite da li je peć još uvijek u dobrom stanju i naravno da nabavite drva, pelet ili neko treće gorivo na koje se grijete.

U slučaju centralnog grijanja važno je da provjerite sve ventile i ispustite vazduh iz cijevi. Na svim radijatorima, na dnu ili na samom vrhu nalaze se ventili koje treba da odvrnete i ostavite otvorene dok ne počne kapati voda. To je znak da vazduh ispušten i da su radijatori puni te da će automatski bolje grijati.

Ukoliko imate svoje centralno grijanje prije nego što ga pustite prvi put obavezno provjerite termostate, cijevi i sve spojeve. Ako niste stručni i ne razumijete se u te stvari, pozovite stručnu osobu koja će vam pomoći. 

Sušilica za veš je kućanski aparat koji se ljeti uglavnom ne koristi i zato bi ga prije prve zimske upotrebe trebalo provjeriti, da li sve funkcionira i da li su potrebne neke reparacije. Sušilice se jako brzo zagriju ukoliko su im ventili zapušeni i to je prvi znak da nešto nije kako treba.

U slučaju pregrijavanja sušilice trebalo bi da odmah zovete majstora jer vrlo lako može doći do požara. Prije nego što pozovete majstora postoji nekoliko sitnica koje možete provjeriti sami:

Provjerite otvor za ventilaciju koji se nalazi sa zadnje strane sušilice. On ne bi trebalo da bude zapušen ili oštećen.

Čistite filter na kome se skupljaju sve dlačice sa garderobe nakon svakog sušenja.
Provjerite da li je sušilica okružena materijalima koji su lako zapaljivi.

Ako sušilicu nećete koristiti duže vrijeme isključite je iz struje.

Kamin je detalj u kući koji daje zaista poseban ugođaj posebno zimi, ali ako planirate ugraditi kamin treba da znate da o njemu treba voditi računa da budete sigurni kako je siguran za upotrebu:

Provjerite da li se svi otvori zatvaraju i otvaraju bez problema. Zovite dimnjačara da očisti dimnjak i zgarište te još jednom potvrdi da je sve u redu.

Provjerite da li je sav šamot u jednom komadu jer ukoliko ima dijelova koji su se odlomili, to bi trebalo popraviti prije nego što zapalite prvu zimsku vatru. Isti slučaj je i s pukotinama.

Naravno, pred zimu bi bilo poželjno i da provjerite izolaciju na vratima i prozorima, da li sve dihtuje kako treba, jer bez obzira na to koliko vam je dobro grijanje, loša izolacija uvijek odvuče dio topline.

Ne propustite