UKLETA DIONICA: Pratili saobraćajne znakove pa završili na nedovršenom auto-putu i poginuli!

Crna hronika
UKLETA DIONICA: Pratili saobraćajne znakove pa završili na nedovršenom auto-putu i poginuli!
.

Miroslav Jovanović (70) iz Beograda nastradao je kada je "mercedes" u kojem je bio na mjestu suvozača probio betonsku prepreku na kraju auto - puta Ub  - Lajkovac i sletio u provaliju. 

Miroslav Jovanović (70) iz Beograda je poginuo, dok je putnik Z. Č. (70), koji je bio s njim u „mercedesu“, teško povrijeđen i tokom protekle noći i podlegao povredama, u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na neotvorenoj dionici auto-puta Lajkovac-Ub, na Koridoru 11! Milan Stanković (68) koji je upravljao vozilom povrijeđen je i nalazi se pod ljekarskim nadzorom u Valjevskoj bolnici.

Do nesvakidašnje nesreće došlo je u selu Stublenica kraj Uba, na mjestu gdje se završava dionica auto-puta Lajkovac-Ub, koja još uvijek nije otvorena za saobraćaj! Vozač je, najverovatnije, pratio saobraćajni znak koji vodi na auto-put za Beograd, iako ta deonica nije u upotrebi, a otežavajuća okolnost je to što je sa uključenja na auto-put sklonjena betonska prepreka.

Teška nesreća dogodila se u nedjelju oko četiri sata, kada je „mercedes“ njemačkih registarskih oznaka probio betonsku prepreku na kraju te izgrađene dionice i sletio s puta. U tom dijelu počinje neizgrađena dionica auto-puta Ub-Obrenovac, a „mercedes“ je upao u rupu, duboku preko dva metra.

Sletio s puta

- Vozač se, ne znajući da auto-put nije u funkciji, uključio u lajkovačkom selu Nepričava, gdje stoji tabla koja pokazuje uključenje na auto-put za Beograd. On je na kraju izgrađene dionice, na 12. kilometru od Lajkovca, probio betonsku prepreku. Na licu mjesta nije bilo tragova kočenja, što, najverovatnije, ukazuje na to da vozač nije znao da je put van funkcije i da nije urađena cijela deonica - navode naši izvori bliski istrazi.
 
„Mercedes“ je najprije udario u betonsku prepreku, a onda sletio u provaliju, koja je duboka preko dva metra, gde je samo trasiran auto-put koji će voditi od Uba do Lajkovca.

- Čuo sam jak udarac. To me je i probudilo. Čim sam izašao napolje, imao sam šta i da vidim. „Mercedes“ je sletio sa izgrađenog auto-puta i čuli su se jauci povređenih - kaže jedan od žitelja sela Stublenica, čija kuća se nalazi na tridesetak metara od mjesta nesreće.

Teške povrede

Kako je potvrđeno u valjevskoj bolnici, dvije teško povrijeđene osobe iz ove saobraćajne nesreće odmah su primljene na odeljenje intenzivne nege. Z. Č. (70), koji je bio na zadnjem sjedištu „mercedesa“, priključen je na aparate, ali je nažalost sinoć izgubio bitku za život.

Oštećenja na putu
ZORANA TUŽILA MRKU

Ova dionica posljednjih dana je u centru pažnje domaće javnosti zbog loše urađene podloge.

- Sanacija oštećenja počeće u martu, trajaće godinu dana i koštaće najmanje milijardu dinara, pošto 4,5 kilometara auto-puta praktično mora iz početka da se gradi - izjavila je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović. Njeno ministarstvo podnijelo je krivične prijave protiv 14 osoba, među kojima su i direktor „Planuma“ Ratomir Todorović i bivši ministar građevinarstva Milutin Mrkonjić.

JAVAŠLUK Mještani ogorčeni na nadležne organe
ZNALI SMO DA ĆE NEKO OVDE DA NASTRADA

Na magistralnom putu Valjevo-Lajkovac i dan posle ove teške nesreće stoji tabla koja vozače usmjerava na uključenje za auto-put u pravcu Beograda, a takođe betonske prepreke su i dalje pomjerene, tako da bilo koji vozač ponovo može da se uključi na dionicu ovog neotvorenog puta.

- Ovo je bruka i sramota! Ko je smio da postavi tablu za auto-put kad on nije u funkciji! Ta tabla je koštala jedan život do sada, da li još neko treba da pogine zbog nemara države? Također, kako je moguće da betonske prepreke ne budu na mestu gde treba?! Vratio sam odavde najmanje desetak automobila, uglavnom stranih tablica. Ljudi ne znaju, prate znakove i zato i završe na auto-putu koji nije u funkciji - priča jedan od žitelja lajkovačkog sela Nepričava.

Na licu mjesta smo se uverili da je sporna tabla iz pravca Valjeva, dok na tabli iz pravca Beograda jasno stoji da auto-put nije u funkciji. Naši izvori navode da su betonske prepreke koje su u predgrađu Lajkovca postavljene na uključenju za novi auto-put sklonjene nedavno, kad su putari počeli da saniraju oštećenja na toj novoizgrađenoj deonici. Iako putari koji izvode radove tvrde da imaju čuvara koji vraća vozila koja „zalutaju“ na neotvorenoj deonici auto-puta, na licu mjesta smo se uverili da to nije tačno, jer je naša ekipa nesmetano prošla pored tri putarske ekipe i niko je nije zaustavio.

(Kurir.rs) 

 

Ne propustite