Ako često koristite ruž za usne, to može biti OPASNO za vaše ZDRAVLJE

Praktična žena
Ako često koristite ruž za usne, to može biti OPASNO za vaše ZDRAVLJE
.

Dokazano je i da organizam osoba koje često koriste ruž u prosjeku na dan može apsorbirati oko 24 miligrama proizvoda, a one koje usne mažu baš svaki dan i do 87 miligrama.
 
No koliko god nas jedan potez ružem može uljepšati u trenu, toliko nam može i dugoročno naštetiti zdravlju, pogotovo ako pretjerujemo. Naime, znanstvenici s američkog Sveučilišta Berkeley proveli su istraživanje na ruževima i sjajilima za usne te došli do zabrinjavajućih rezultata. 
 
Ispitali su 32 različita proizvoda za usne i u njima otkrili velike koncentracije olova, kadmija, kroma, aluminija te još pet teških metala. U nekim proizvodima koncentracije su bile toliko visoke da izazovu opravdanu zabrinutost za zdravlje, odnosno povećani rizik za razvoj raka i neuroloških poteškoća. 

 
Dokazano je i da organizam osoba koje često koriste ruž u prosjeku na dan može apsorbirati oko 24 miligrama proizvoda, a one koje usne mažu baš svaki dan i do 87 miligrama. A što se tiče postotka metala, prosječna korisnica ruža za usne  dnevno može unijeti i do 20 posto veću količinu aluminija, mangana i kadmija od dopuštene, ističu znanstvenici.
 
Naravno, to ne znači da odmah morate prestati koristiti ruževe i baciti ih sve u smeće. Usne i dalje možete slobodno mazati u svoju omiljenu nijansu, samo pokušajte u tome biti umjerene. Brendovi u istraživanju nisu imenovani no znanstvenici ističu da nema velikih razlika između svih koji su prisutni na tržištu te da se rezultati mogu smatrati relevantnima za sve. 

Ne propustite