'Ušla sam u dvorište i ugledala krv. Psi su mi pojeli 80 ovaca'

Region
'Ušla sam u dvorište i ugledala krv. Psi su mi pojeli 80 ovaca'
.

Marija Popović već godinama muku muči s čoporom pasa lutalica koji teroriziraju njene ovce. Kaže kako se radi o čoporu od 12 pasa koji se kriju po šumi i nemaju vlasnika

Ovo je već četvrti put u dva i pol mjeseca. Imala sam oko 120 ovaca i nakon napada ostalo mi je 40-ak. I one su napadnute danas. Nekoliko su ubili, a ostale su grizli. Sve njih ću morati eutanazirati i više neću imati ovaca, kroz suze nam priča Marija Popović (32) iz Svete Helene.

Već godinama muku muči s čoporom pasa lutalica koji teroriziraju njene ovce. Kaže kako se radi o čoporu od 12 pasa koji se kriju po šumi i nemaju vlasnika. - Ti psi se hrane lovom. Očito na mom imanju, iako mi pričaju ljudi da je znalo biti i zaklane divljači u šumi.

Ja ne znam više kome bih se obratila. Razgovarala sam i s gradonačelnikom, koji je rekao da će srediti stvari, ali nije - očajna je Marija, koja smatra da grad snosi veliku odgovornost. - Grad je odgovoran za te pse i trebao bi ih stavljati u azil. No oni to ne žele. T

reba plaćati azil. Pozivam ih onda da to srede na neki drugi način - kaže Marija, koja se nakon posljednjeg, današnjeg napada, više neće baviti ovčarstvom. U kratkom roku ostala je bez gotovo 80 posto stada i najviše je boli to što se svi ponašaju kao da to uopće nije velika stvar.

- Ovo je moj kruh, mojih roditelja i mog sina. Svi živimo od toga. Trudite se, radite i onda ostanete bez svega. Meni je pozlilo kad sam vidjela krv, vunu i mrtve ovce bez glave i s razderanim trbuhom - kaže Marija suznih očiju.

Rješenje za pse nisu ni lovci jer nemaju ovlasti odstrijeliti divlje pse. Osim ako šire zarazu, ali i tad im treba dozvola nadležnog ministarstva.     

Susjedov pas je zalajao, a ovca je od šoka uginula   

Marija nam priča kako se njen sumještanin jednom šetao kraj njenog zemljišta sa svojim psom tornjakom. Pas je bio miran jer je domaći i nije dirao ovce. No u jednom trenutku je zalajao, a njena ovca je istog trenutka dobila srčani udar. Toliko su te ovce istraumatizirli divlji psi da se boje čak i običnog laveža. 

Psi ih divljači rastrgali

Psi su danas ponovno napali ovce. Jednu su htjeli izvući iz štaglja, ali nisu uspjeli. Marija kaže kako joj pozli kad vidi mrtve ovce, prenosi 24sata.     

 

Ne propustite