STIGLO UPOZORENJE PRED OLUJU: UKLJUČEN CRVENI METEOALARM Ovo je najdetaljnija prognoza! Snijeg i do 40cm!

Region
STIGLO UPOZORENJE PRED OLUJU: UKLJUČEN CRVENI METEOALARM Ovo je najdetaljnija prognoza! Snijeg i do 40cm!
.

Državni hidrometeorološki zavod u nedjelju je objavio najnoviju detaljnu prognozu prema kojoj će dijelove Hrvatske u ponedjeljak sasvim sigurno zabijeliti snijeg.

Naoblačenje s povremenom kišom očekuje se već u nedjelju navečer, a u ponedjeljak će posvuda biti pretežno oblačno uz kišu i snijeg, snažan vjetar te osjetno osvježenje.

Oborine će mjestimice biti obilne, a na Jadranu su mogući pljuskovi s grmljavinom. U gorju se očekuje stvaranje snježnog pokrivača, malo snijega može pasti u središnjoj Hrvatskoj, a nošen vjetrom mjestimice i na sjevernom Jadranu.

Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Dalmaciji jugo i južni vjetar, a na sjevernom Jadranu bura s olujnim i orkanskim udarima. Temperatura zraka od 2 do 7, na Jadranu između 11 i 16 °C.

DHMZ je putem Meteoalarma izdao i niz upozorenja, ponajprije zbog snažnog vjetra. Tako je za Istru i sjeverno primorje za ponedjeljak objavljena crvena uzbuna zbog najavljenih udara bure do čak 145 kilometara na sat. Crveno upozorenje izdaje se u situacijama kada se očekuju izuzetno opasni vremenski uvjeti.

Nadalje, narančasta upozorenja, koja se izdaju zbog opasnih vremenskih uvjeta, u ponedjeljak će na snazi biti zbog najavljene obilne kiše, i to u Istri, sjevernom primorsju, Lici, Gorskom kotaru, dalmatinskom zaleđu i krajnjem jugu države. Ponegdje bi, prema prognozama, moglo pasti do čak 90 litara kiše po četvornom metru, što bi moglo izazvati lokalne bujične poplave.

Zbog snijega su izdana žuta upozorenja, za područje Like, Gorskog kotara, gdje se očekuje stvaranje snježnog pokrivača visine od 20 do 40 centimetara te šireg karlovačkog područja, gdje bi moglo napadati do 25 centimetara snijega. Za dobar dio unutrašnjosti, uz izuzetak Slavonije i Baranje, žuta su upozorenja izdana i zbog najavljenih snažnih udara vjetra. Žute uzbune objavljuju se zbog potencijalno opasnih vremenskih uvjeta.
 

Hrvatski autoklub je u svojoj prometnoj prognozi za ponedjeljak najavio moguće probleme u trajektnom prometu zbog snažnog vjetra.

- Uz moguć snijeg u Gorskom kotaru i Lici vozače podsjećamo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, a slab snijeg se očekuje i u središnjoj Hrvatskoj. U ostalom dijelu zemlje vozit će se po mokrim i skliskim kolnicima od kiše. Duž Jadrana očekuje se bura, mjestimice sa orkanskim udarima podno Velebita, ili jako jugo u Dalmaciji. Na Jadranskoj magistrali (DC8), kao i na autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb moguće su zabrane za pojedine skupine vozila, stoga vozačima savjetujemo da prije puta provjere trenutno stanje na cestama. Zbog niskih temperatura u gorskim predjelima moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima, najavljuju iz HAK-a.

U utorak će, prema najavama meteorologa, oborine biti manje, a u srijedu uglavnom još na Jadranu. Puhat će umjeren, u početku jak sjeverac. U Dalmaciji umjereno i jako jugo te južni vjetar, a na sjevernom Jadranu jaka bura s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima. U utorak će se bura proširiti na ostatak obale.

Na 7-dnevnoj prognozi vidljivo je da je pred nama oblačno razdoblje s mogućim povremenim oborinama, u višim predjelima snijegom, u nižim uglavnom kišom

(Jutarnji.hr)

Ne propustite