Sutra u Tuzli mirni protest Udruženja 'Žene Srebrenice'

Bosna i Hercegovina
Sutra u Tuzli mirni protest Udruženja 'Žene Srebrenice'
.

Udruženje "Žene Srebrenice" sutra će u Tuzli održati mirni protest u znak sjećanja na 11. juli 1995. kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Podsjećaju da je tog dana 42.000 stanovnika Srebrenice "Zaštičene zone Ujedinjenih nacija" napaćenih troipogodišnjom opsadom predato u ruke četnicima, a kao ishod te krvave epizode u kojoj su Ujedinjene nacija, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu, ubijeno je i izmasakrirano više od 10.000 njihovih najdražih.

 - Organizacija Ujedinjenih nacija, Evropska unija, svijet, nikada neće sprati ovu crnu mrlju iz istorije čovječanstva, a mi, porodice čiji su članovi na najbrutalniji način pobijeni iz "Zaštićene zone Srebrenica" nećemo nikada zaboraviti ni oprostiti - navedeno je u saopćenju.

Ističu da je dosad u Memorijalnom cenru ukopano 6.448 posmrtnih ostataka žrtava genocida, a da mnoge porodice još uvijek tragaju za svojim najdražim koji nisu pronađeni i identifikovani, dok se zločinci još uvijek slobodno se kreću na prostorima Srbije, Crne Gore i RS.

Najavljeno je da će se mirnom prostestu u Tuzli sutra pridružiti predstavnici Medžlisa IZ iz Sarajeva, Modriče i Lukavca, Udruženje žena Tuzle, Asocijacija žena SDA Tuzla, kao i mnogobrojni građani Tuzle i drugi.

Ne propustite