Borenović: Vlada RS-a treba da 'ode', jer ne nudi konkretna ekonomska rješenja

Bosna i Hercegovina
Borenović: Vlada RS-a treba da 'ode', jer ne nudi konkretna ekonomska rješenja
.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je danas da Vlada RS-a ne nudi nova rješenje za ekonomsko-socijalne probleme u RS-u te stoga treba da ode s političke scene.

Naglašava da entitetska vlada i u budžetu za narednu godinu ne predlaže razvojne programe, već planira samo sredstva za isplatu dugovanja, plaća i penzija, a nisu predložili ni restruktuiranjem zaduženja o čemu se ranije govorilo.

-Budžet ima isključivo potrošačku komponentu, uz zaduženja kojima bi se izdržalo do oktobra i izbora naredne godine. Ako je to jedini ekonomski rezultat rada ove Vlade, to je dovoljan razlog da ode s političke scene, jer nemaju viziju kako RS izvući iz ekonomskih problema - tvrdi Borenović.

Ukazuje da vlast ne nudi rješenja ni za efikasno korištenje prirodnih resursa.

-U RS-u je neophodno promijeniti model upravljanja i ponašanja kako bi se ona ekonomski jačala i iskoristili njeni prirodni potencijalni. Nevjerovatno je da se od koncesija ubire svega 30-40 miliona KM godišnje, a to je prostor u kojem je moguće ostvariti značajno veće prilive u budžetu - upozorio je Borenović.

PDP svojim Programom obnove RS-a predlaže reprogram postojećih kreditnih obeveza koje značajno opterećuju entitetski budžet, iz kojih oko 50 posto izvornih prihoda ide za vraćanje kredita.

Reprogramiranjem zaduženja oslobodio bi se, kaže, dio novca koji bi se uložio u zdravstveni i penzioni fond te za novo zapošljavanje.

-Smanjenjem poreza i dopinosa za plaće otvorio bi se prostor za novo zapošljavanje - ukazao je Borenović ističući da je jedan od prioriteta i suzbijanje "sive ekonomije", a kroz fiskalnu disciplinu potrebno je ohrabirili poslodavce da otvaraju nove proizvodne kapacitete.

Naglašava i potrebu usklađivanja tržišta rada i obrazovnih planova i programa.

PDP je danas organizovao razgovore s predstavnicima privrednika u RS-u o ekonomskom dijelu Programa obnove RS-a, a na ovu temu razgovarat će i s udruženjima drugih kategorija stanovništva.

Borenović je, komentarišući današnji sastanak zvaničnika RS-a i Srbije u Beogradu, rekao da RS i Srbija treba da imaju intenzivnu institucionalnu saradnju uz konkretne rezultate i projekte. 

(Fena) 

 

Ne propustite