Njemačka ekstremna desnica traži da se sirijske izbjeglice vrate u domovinu

Svijet
Njemačka ekstremna desnica traži da se sirijske izbjeglice vrate u domovinu
.

Krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) pozvala je danas na repatrijaciju više od pola milijuna izbjeglica iz Sirije koje žive u Njemačkoj, tvrdeći da je rat u toj državi skoro gotov i da ih je predsjednik Bashar al-Asad pozvao da se vrate kući.

Sirijska vojska je ranije proglasila pobjedu nad Islamskom državom objavivši da je osvajanjem posljednjeg grada pod kontrolom džihadista propao trogodišnji samoprozvani kalifat te fundamentalističke skupine.

Usprkos tome, Ujedinjeni narodi upozoravaju kako se borbe nastavljaju u mnogim područjima u tom kompleksnom građanskom ratu u kojem je dosad poginulo ili izbjeglo više milijuna ljudi.

Prvi prijedlog te stranke otkad je ušla u Bundestag

AfD-ov poziv za repatrijaciju sirijskih izbjeglica je prvi prijedlog te stranke otkad je na federalnim izborima u rujnu na protuimigrantskoj platformi ušla u Bundestag, donji dom njemačkog parlamenta.

Trenutno je treća po veličini stranka u tom tijelu, no njezin prijedlog teško će biti prihvaćen jer mainstream stranke, uključujući i najveći blok konzervativaca Angele Merkel, odbijaju surađivati s njima.

AfD u svom prijedlogu ističe kako njemačka vlada treba odmah početi razgovore sa sirijskim vlastima o sporazumu o repatrijaciji izbjeglica.

"Taj bi dogovor trebao osigurati da će povratnici biti prihvaćeni u Siriju i smješteni u sigurne zone", stoji u priopćenju AfD-a u kojem se dodaje da Damask mora garantirati da neće suditi građanima koji su pobjegli od regrutacije.

 

Predlažu da sirijska djeca u Njemačkoj uče u školi po sirijskom programu

Predlaže se i da sirijska djeca u Njemačkoj uče po sirijskom školskom nastavnom planu, ili od strane sirijskih učitelja koji već žive u Njemačkoj, ili od onih koje će u tu svrhu poslati sirijska vlada.

Priopćenje su potpisali čelnici AfD-a Alexander Gauland i Alice Weidel koji smatraju da Damask mora sudjelovati u troškovima repatrijacije za koju žele da bude besplatna za pojedinačne izbjeglice.

 

Zelena stranka prijedlog nazvala "bezdušnim"

Zelena stranka, za koju se očekuje da će biti dio nove vladajuće koalicije pod Angelom Merkel, prijedlog AfD-a je nazvala "neodgovornim, nehumanim i bezdušnim".

Imigracija je jedno od najtežih stavaka u pregovorima konzervativaca Angele Merkel, Zelenih i Slobodnih demokrata (FDP) oko nove vlade.

Od početka godine u Njemačkoj je azil zatražilo oko 156 tisuća ljudi, od kojih je više od 25 posto iz Sirije, što ih čini najvećom nacionalnom skupinom među migrantima, pokazuju podaci ministarstva unutarnjih poslova objavljeni danas.

(Hina)

Ne propustite