CityDeal Vas za novogodišnje praznike vodi u Istanbul!

Kiosk
CityDeal Vas za novogodišnje praznike vodi u Istanbul!
-

Nova godina u Istanbulu je iskustvo koje morate doživjeti u okviru novogodišnjeg putovanja. Cijeli grad, nekadašnji Konstantinopolj, stoji vjekovima kao svjedok historije četiri civilizacije: grčke, rimske, vizantijske i turske. 

Značaj Istanbula je ogroman u svakom smislu, prije svega u kulturološkom. Iz toga razloga je 2010. godine Istanbul bio Evropska prijestolnica kulture. Zato,preporuka CityDeal-a je da za novogodišnje putovanje izaberete Istanbul.

Grad obiluje turističkim atrakcijama, prije svega čuvena Aja Sofija, nekadašnja Hagia Sofia koja je bila crkva, te nakon dolaska Turaka džamija, dok je danas muzej. Spektakularna građevina koja plijeni svojom veličinom i svetošću, kao i položajem koji se vidi iz svakog dijela grada. Pošto je muzej, ulaz u nju se plaća.

03

Nakon Aje Sofije posjetite Topkapi, carsku palatu. To je zapravo kompleks više građevina u kojima su turski sultani bili smješteni, kao i cijela porta, tj. vlada Osmanskog carstva. 

Za Novu godinu u Istanbulu obavezno posjetite Plavu džamiju. U nju je ulaz besplatan, jer je džamija koja radi. Morate znati da je ispred ove građevine, koju je u izgradio sultan Ahmed u 17. vijeku, ogroman red za ulaz. Prije ulaska u džamiju obavezno je izuvanje obuće, a žene moraju pokriti kosu.

Nakon obilaska navedenih građevina obavezno posjetite ostatke antičkog hipodroma, kao i palatu Dolambahče. Na kraju puta obavezno idite u Carigradsku patrijaršiju u koju dolaze pravoslavni vjernici iz čitavog svijeta.

Novogodišnje praznike iskoristite za posjetu ovom magičnom gradu. U njemu snijeg rijetko pada, temperature su umjerene, a izuzetno je lijep osjećaj dočekati Novu godinu na moru.

page

CityDeal Vam nudi uzbudljivo novogodišnje putovanje sa agencijom Galileo travel. Više o ponudi, klikom na LINK.

Ne propustite