Sindikata radnika u zdravstvu u KS inicira izmjene Kolektivnog ugovora

Bosna i Hercegovina
Sindikata radnika u zdravstvu u KS inicira izmjene Kolektivnog ugovora
.

Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo saopćio je da će inicirati izmjene Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo.

Preciziraju da je na vanrednoj sjednici Glavnog odbora Sindikata radnika u zdravstvu u KS donesena odluka da se Vladi KS i Ministarstvu zdravstva KS dostavi prijedlog izmjena Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje KS na način da se predlaže linearno povećanje koeficijenata svim radnicima u oblasti zdravstva na području Kantona Sarajevo.

Najavili su da će „pokrenuti odgovarajuće sudske i druge postupke zbog potpisivanja kolektivnog ugovora za jednu od tri grane, koje čine jedinstvenu djelatnost zdravstvene zaštite tj. Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti doktora medicine i stomatologije na teritoriji KS kojim se povećavaju koeficijenti samo jednoj kategoriji radnika“.

Zbog toga su, kako se ističe,  radnici u preostale dvije djelatnosti zdravstvene zaštite dovedeni u diskriminatorski položaj.

- Zbog svega navedenog, posebno zbog nekorektnog odnosa predstavnika Vlade KS prema članovima ovog sindikata, Sindikat radnika u zdravstvu u KS poduzet će sve oblike sindikalne borbe s ciljem realizacije odluke Glavnog odbora i na taj način zaštititi i poboljšati radno - pravni i ekonomsko - socijalni status svih radnika u djelatnosti zdravstva u Kantonu Sarajevo - saopćio je Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu u KS.

Podsjećaju da je Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje KS potpisan 3. novembra, a  Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti doktora medicine i stomatologije na teritoriji KS 8. novembra.

 

(Fena)

 

Ne propustite