Njene riječi slomiće i najtvrđa srca! Svi pričaju o pretučenoj djevojčici iz Aranđelovca, A MAJKA POKOJNOG ALEKSE poslala poruku koju ćete sigurno pamtiti

Region
Njene riječi slomiće i najtvrđa srca! Svi pričaju o pretučenoj djevojčici iz Aranđelovca, A MAJKA POKOJNOG ALEKSE poslala poruku koju ćete sigurno pamtiti
.

Slučaj djevojčice iz Aranđelovca koja pohađa tehničku školu, jedan je u nizu primjera gdje se djeca brutalno iživljavaju nad svojim vršnjacima. 

Da li organizacije, institucije, organizacije, udruženja i kampanje koje se sprovode u borbi protiv vršnjačkog i nasilja uopšte, zapravo pospješuju samo nasilje po principu obrnute psihologije?

Pamfleti, brošute, oglasne table, plakati koji apeluju “stop nasilju nad vršnjacima” dobijaju suprotan eho.
 
Bombardovani pogrešnim etičkim kodom, što medijskom hajkom, što političkim i pravnim sistemom i uređenjem vječitog procesa zemlje u tranziciji, Srbija ne pamti po statističkim podacima veći broj nasilja na godišnjem nivou.

Sigmund Frojd je definisao čovjeka kao bazično agresivno biće, ali su moralne norme i etika do nedavno bili uzde za takav poriv i nagon.

Šta se desilo posljednjih godina, u vrijeme globalizma, kada je broj nasilništva u rapidnom porastu? Djeci se nameće obrazac po kom se moraju istaći, "vođi” je nametnuto da demonstrira moć, a za to je najpodobnija “najslabija karika”, a grupa uvijek bira jaču stranu, objašnjavaju stručnjaci. 

Sina Dragane Janković iz Niša, Aleksu, maltretirali su godinama, pa je na kraju izvršio samoubistvo. 

 Pitali smo je kako vidi slučaj nemilosrdno pretučene aleksinačke djevojčice od strane vršnjaka:

- Pogledala sam snimak nekoliko puta i vidjela sam da je djevojčica brutalno pretučena od strane vršnjaka. Po onome koliko sam obavještena, odjeljenje broji 25 učenika, postavlja se pitanje: kako niko od djece nije zaustavio hajku na djevojčicu?

Drugo, ključno pitanje je: gdje su profesori, odgovornost direktora, školskog policajca? Treće pitanje se odnosi na to, dokle će javnost i mediji davati nasilnicama na publicitetu dok žrtva ostaje po strani, rekla je Dragana i dodala da je ovdje u pitanju treći nivo nasilja.
 


Na pitanje kako bi ona odreagovala da je u poziciji roditelja pretučene devojčice, Dragana je odgovorila da bi na osnovu povredne liste i krivično gonila sve odgovorne na čelu sa direktorom škole, prosvetnim radnicima, psihologom i socijalnim radnikom.

- Postoji protokol, a to je prevencija - intervencija. Primećujem da su oba segmenta izostala u ovom slučaju. Nemoguće da niko nije mogao da predvidi da do ovog incidenta nije moglo doći, takve se stvari ne dešavaju odjednom i ničim izazvano.
 

FOTO: FACEBOOK

Ovo se rešava unutar škole, gde žrtva mora da iskaže svoja osećanja, a zatim od roditeljskog sastanka do toga da se nasilnici imenom i prezimenom deklarišu kao takvi, te da im se da do znanja da su počinioci loših dela i po mogućstvu da im se jednako ukaže psihološka pomoć, kao i devojčici za koju će ovo iskustvo ostati večita trauma.

Zatim se suprug Dragane Aleksić nadovezao:

- Fasciniran sam sve većim odsustvom empatije što je u ovom slučaju vrlo uočljivo. Pisci projekata koji zapravo štite nasilje i profitiraju na tome jesu oni koji i brinu više o nasilniku.

Ne propustite