Katalonija: Zatvoreni putevi i željezničke pruge

Svijet
Katalonija: Zatvoreni putevi i željezničke pruge
.

Katalonska saobraćajna služba (SCT) saopštila je da je u srijedu ujutru na 60 dionica puteva i autoputeva poremećen saobraćaj zbog protesta.

"Mnoge blokade su na pristupnim putevima velikim katalonskim gradovima, uključujući i regionalnu prijestonicu Barcelonu i neke od glavni autpouteva", saopštili su preko Twittera iz SCT-a.

Španske državne željeznice Renfe objavile su da su vozovi stali na desetinama lokalnih linija, jer su demonstranti blokirali prugu. Dodaju da je protestima pogođeno i nekoliko brzih željezničkih linija, te da su neki vozovi preusmjereni ili otkazani. U sjevernom katalonskom gradu Gironi demonstranti su zaobišli policijske kontrolne punktove i ušli u glavnu željezničku stanicu.

Separatistički radnički sindikati pozvali su na štrajk zbog mjera bez presedana Vlade Španije, kojom je preuzela kontrolu na regijom.

Političke stranke i građanske grupe pozvale su radnike da se u većim katalonskim gradovima ponovo okupe večeras ispred gradskih vijećnica u znak protesta zbog zatvaranja svrgnutih secesionističkih lidera.

 

(Anadolija)

Ne propustite