Udruženje generala BiH apeluje da nadležni istraju u pristupanju NATO savezu

Bosna i Hercegovina
Udruženje generala BiH apeluje da nadležni istraju u pristupanju NATO savezu
.

Upravni odbor Udruženja generala BiH, razmatrajući proces NATO integracija, zauzeo je jednoglasan stav da državni organi BiH u potpunosti trebaju da poštuju i sprovode već donesene odluke najviših organa BiH, nadležnih za međunarodnu politiku te da se istraje na putu ispunjavanja postavljenih standarda i u konačnici pristupanja NATO savezu.

Također, na sjednici Upravnog odbora razgovarano je o dešavanjima koja se odnose na namjeru Hrvatske o povezivanju kopnenih dijelova njene teritorije u području Pelješkog zaljeva.

- U punom kapacitetu, kao Udruženje generala BiH, apelujemo na naše državne organe i dajemo im punu podršku da se nastave pregovori i konačno definiše granica na moru između dvije zemlje, uz poštovanje svih međunarodnih zakona i konvencija koje se odnose na ovu problematiku - saopćeno je iz Udruženja generala BiH.  

Rješavanjem granice na moru, poručuju, bit će izbjegnute sve dalje nedoumice i Bosni i Hercegovini, kao pomorskoj zemlji, osigurat će se pristup otvorenom moru, prenosi Fena. 

Ne propustite