NATO će poslati još vojnika u Afganistan

Svijet
NATO će poslati još vojnika u Afganistan
.

NATO je spreman da pristane u četvrtak da pojača svoju misiju obuke za još oko 3.000 vojnika, saopćili su zvaničnici alijanse, nakon što su Sjedinjene Države promjenile taktiku u dugotrajnim naporima da poraze talibanske militante i okončaju sukob.

Novo vojno osoblje NATO-a neće imati borbenu ulogu, ali se alijansa nada da novi vojnici mogu obučiti afganistansku vojsku i zračne snage kako bi potpomogli strategiju američkog predsjednika Donalda Trumpa da pošalje još pripadnika američkih kontraterorističkih snaga u tu zemlju. 

- Odlučili smo da povećamo broj vojnika kako bi pomogli Afganistancima da izađu iz ćorsokaka, da pošalju poruku talibanskim pobunjenicima da neće pobijediti na bojnom polju - izjavio je na konferenciji za novinare u utorak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Očekuje se da ministri odbrane zemlja članica NATO-a odobre novi razmještaj trupa na dvodnevnom sastanku koji počinje u srijedu. 

Vojnici će biti razmješteni početkom 2018., saopćio je zvaničnik NATO-a.

Zapadne zemlje su odlučne da stabiliziraju zemlju koja se suočava s pobunom militanata 16 godina nakon što su Sjedinjene Države svrgnule njene talibanske vladare poslije napada na New York i Washington.

Stoltenberg je kazao da je današnji napad na televizijsku stanicu u Kabulu naglasio značaj borbe protiv militanata i podrške afganistanskim snagama sigurnosti. Islamska država preuzela je odgovornost za taj napad, ne pružajući dokaze za njega.

Trumpov izaslanik u NATO-u, ambasadorica Kay Bailey Hutchinson, izjavila je da je američki cilj pokazati talibanskim militantima da ne mogu ostvariti vojnu pobjedu.

Trumpova strategija za Afganistan, objavljena u augustu, oslanja se na slanje novih vojnika, jačanje afganistanske vojske, podršku regionalnim saveznicima poput Indije i oštrijem pristupu Pakistanu.

Američki zvaničnici tvrde da Pakistan pruža utočište i podršku talibanima i ostalim ekstremistima, što Pakistan negira.

- Voljeli bismo da nam se Pakistan pridruži, u pozitivnom naporu pomoći na stabiliziranju Afganistana - izjavila je Hutchinson.

U proteklim godinama bilo je nekoliko pokušaja da se postigne dogovor između vlade u Kabulu koja uživa zapadnu podršku i talibana, ali oni su propali. Bez militanata za pregovaračkim stolom, tvrde eksperti, teško bi bilo ostvariti takvo mirovno rješenje, prenosi Fena.

NATO saveznici već su obećali skoro tri milijarde dolara pomoći Sjedinjenim Državama u finansiranju afganistanske vojske do 2020., koje uključuje razvoj zračnih snaga kao podrške kopnenim trupama, prenosi Reuters.

Ne propustite