POGOĐENI VELIKIM NEVREMENOM, ALI NAJGORE SE TEK OČEKUJE Obilna kiša ponegdje je potopila ceste, snažan vjetar otežava promet i diže more

Region
POGOĐENI VELIKIM NEVREMENOM, ALI NAJGORE SE TEK OČEKUJE Obilna kiša ponegdje je potopila ceste, snažan vjetar otežava promet i diže more
.

Kao što su meteorolozi i najavljivali, veći dio Hrvatske u ponedjeljak je zahvatilo kišno nevrijeme, a ponegdje je zbog obilne kiše bilo i poplava.

Čak 36 litara kiše po četvornom metru palo je do 15 sati u Vodicama, gdje su ulice u centru mjesta poplavljene, no osim poteškoća u prometu kiša nije stvorila drugih problema, piše ŠibenikIn.

Najviše je vode bilo kod autobusnog kolodvora, u Ulici Dulcin, Dočine i Prve primorske čete, javlja portal InfoVodice.


Do sada nije bilo poziva građana za ispumpavanjem vode iz objekata, no poplavljene ulice bile su dovoljan razlog da mještani počnu masovno objavljivati snimke i fotografije na društvenim mrežama.

Obilna kiša danas je padala i u ostatku Dalmacije, javlja DalmacijaDanas.

Velike količine oborina u kratko vrijeme ponegdje su u Splitu donijele bujice po cestama, no većih problema nije bilo.

Zamućena voda

Kako to obično biva kod obilnijih oborina posljednjih mjeseci, opet se zamutila rijeka Žrnovnica. Za sada je sam izvor ostao pošteđen zamućenja, pa stanovnici na slavinama još imaju bistru vodu. Slobodna Dalmacija javlja kako je zbog velike količine padalina uređaj za mjerenje vrijednosti mutnoće vode, na samom izvoru rijeke Jadro, pokazao da je došlo do povećanja mutnoće iznad dopuštenih vrijednosti.

Nakon što se isprazne postojeće zalihe vode, koje iz vodospreme crpi oko 400 tisuća potrošača iz Splita, Solina, Kaštela i Trogira, za očekivati je da će u dogledno vrijeme doći do povećanja mutnoće vode te će se voda iz slavine morati prethodno prokuhavati.


Kiša je poplavila i pojedine dionice cesta na području Istre, a posebno je problematično bilo u Balama.

Problemi zbog vjetra

Diljem obale probleme je stvarao i jak vjetar. Zbog snažnog juga zabilježeni su valovi visoki nekoliko metara.

Hrvatski autoklub je kasno poslijepodne javio da je zbog vjetra samo za osobna vozila otvorena dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice. Obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar (DC3).

Također zbog vjetra, na Krčkom mostu, dionici Jadranske magistrale između Bakra i Karlobaga (DC8) te autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Nova prognoza

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u utorak nas na Jadranu i u istočnim krajevima unutrašnjosti očekuje promjenljivo, a u ostalim predjelima pretežno oblačno vrijeme. Povremeno će biti kiše, osobito na Jadranu i u krajevima uz Jadran gdje kiša može biti i obilnija.

U najvišem gorju moguće je i malo snijega, kojega je već palo u ponedjeljak na Platku.

Hrvatski autoklub u svojoj prometnoj prognozi upozorava vozače na mogućnost snijega u Lici i Gorskom kotaru tijekom utorka.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura, a u Dalmaciji uglavnom jugo. Temperatura bez izraženog dnevnog hoda, u unutrašnjosti većinom između 7 i 12, a na Jadranu i u Slavoniji od 11 do 16 °C.

U unutrašnjosti u srijedu i četvrtak većinom oblačno ponegdje uz malo kiše, a u petak djelomično razvedravanje. Temperatura zraka bez veće promjene. Na Jadranu idućih dana promjenljivo oblačno povremeno s kišom ili pljuskovima s grmljavinom. Puhat će umjereno, u četvrtak mjestimice i jako jugo, a u petak na sjevernom dijelu bura.

Za vikend nas očekuje novi nalet kiše, koja bi ponovno mogla padati u većem dijelu Hrvatske.

Ne propustite