NEVRIJEME U HRVATSKOJ, DIO ZEMLJE ODSJEČEN ZBOG JAKOG VJETRA: U prekidu saobraćaj, izdato žuto upozorenje!

Region
NEVRIJEME U HRVATSKOJ, DIO ZEMLJE ODSJEČEN ZBOG JAKOG VJETRA: U prekidu saobraćaj, izdato žuto upozorenje!
.

Ceste su jutros u većem dijelu Hrvatske mokre, a u prekidu su brojne katamaranske, brodske i trajektne linije.

  • katamaranske linije: Vis-Split, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Korčula-Hvar, Jelsa-Bol-Split, Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Rijeka;
  • brodske linije: Zadar-Preko i Mali Lošinj-Unije-Susak,
  • trajektne linije: Porozina-Brestova, Lopar-Valbiska, Sumartin-Makarska, Split-Vela Luka.

Autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb, Jadranska magistrala (DC8), državna cesta DC1, Krčki i Paški mostovi otvoreni su za sve skupine vozila, objavio je HAK u 8:35. 

Na većini cesta kolnici su mokri i skliski, osim u dijelu Slavonije i Baranje. Mogući su odroni. U Gorskom kotaru magla mjestimice smanjuje vidljivost. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. 

Iz HAK-a podsjećaju vozače motornih vozila da i za vrijeme vožnje danju na motornim vozilima trebaju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, zbog zimskog računanja vremena.

Jak vjetar puše na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, vozi se uz ograničenje brzine.

Prema podacima s DHMZ-a, kiša pada u gotovo cijeloj zemlji, a u Dalmaciji puše i jak vjetar.

Nakon stabilnih i suhih dana koji su obilježili kraj listopada i početak studenog, početak novog tjedna donosi izraženiju promjenu vremena. Nju donosi ciklona koja se jučer počela razvijati i jača nad Genovskim zaljevom.  I upravo je, prema  podacima o oborini u Europi dostupnima  u nedjelju navečer, grad Genova "kišna metropola" Europe. U zadnja 24 sata (do 20 sati) izmjerene su 134 litre kiše na kvadratni metar.  To je više od mjesečnog prosjeka za Genovu koji iznosi 109 litara kiše, piše Crometeo.

A kad se u meteorološkim izvještajima nađe rečenica "u Genovskom se zaljevu formira ciklona", kao što to piše u nedjeljnom izvješću Pomorskog meteorološkog centra Split DHMZ-a, onda to znači da se i u našim krajevima očekuju vrlo dinamične vremenske prilike. Klasična genovska ciklona našim krajevima, osobito Jadranu i krajevima uz Jadran, donosi vrlo vjetrovito vrijeme te često i velike količine oborine. Tako će biti i s aktualnom ciklonom koju pratimo pod imenom Luka. Institut za meteorologiju iz Berlina, koji imenuje i ciklone i anticiklone nad Europom, ciklonu je na svojim meteorološkim kartama nazvao Karl.

DHMZ je u sustavu meteoalarma za ponedjeljak izdao brojna upozorenja vezana za obilne oborine i vjetar. Samo za područje Slavonije za ponedjeljak nisu objavljena upozorenja u sustavu meteoalarma. Za cijelu obalu, Gorski kotar i Liku je izdano "narančasto" upozorenje za obilnu kišu i moguće bujične poplave. 

"Žuto upozorenje" zbog obilne kiše je izdano i za unutrašnjost Dalmacije te središnje i sjeverozapadne krajeve unutrašnjosti. Za Jadran je izdano upozorenje i za jak i olujni vjetar. U  Dalmaciji će puhati jako i olujno jugo, a na sjeveru će okrenuti na jaku i olujnu  buru s orkanskim udarima, piše Crometeo.

 

(Novi.ba/Index.hr)

 

Ne propustite