Kako se Dodik povinovao Vučiću i prihvatio plan puta Sarajevo - Beograd

Aktuelno
Kako se Dodik povinovao Vučiću i prihvatio plan puta Sarajevo - Beograd
.

Dvije su trase, ali je nekoliko različitih mišljenja predsjednika Republike Srpske. U februaru ove godine Milorad Dodik je bio apsolutno isključiv. Za njega izgradnja auto-puta Beograd - Sarajevo nije bila prioritet, niti ga je to zanimalo.

''Republika Srpska je za izgradnju auto-puta koji bi pokrio teritoriju značajnu za Srpsku na jedinstvenoj trasi od Zvornika preko Milića, Vlasenice, Han Pijeska, Sokoca, pa dalje prema Rogatici i Višegradu, kao i Palama.Taj put ne može da bude završen negdje dole, navodno u Sarajevu, nego bi morao da pokrije upravo ovaj prostor", rekao je Dodik.

Nakon toga, uslijedili su sve učestliji prijedlozi od vlasti iz Beograda o gradnji brze ceste Beograd – Sarajevo. Međutim, to je za predsjednika Republike Srpske bio pokušaj rehabilitacije zelene transverzale. Tako je barem 20. jula prenijela Radio televizija Republike Srpske.

''Prijedlozi koji stižu iz Federacije BiH kada je riječ o gradnji brze ceste Beograd - Sarajevo, predstavljaju pokušaj rehabilitacije 'zelene transverzale', stav je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika", prenijela je Radio televizija Republike Srpske.

Poslije ovog stava uskoro je u Beograd stigao i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan. Predsjednici Turske i Srbije razgovarali su o trasi Beograd – Sarajevo. Prije tačno sedam dana Milorad Dodik je u Beogradu bio da Aleksandrom Vučićem. Auto-put Sarajevo - Beograd  bila je nezabolizna tema.

''Ja ću nastaviti da molim predsjednika Srpske Milorada Dodika i sve ljude u Sarajevu koji o tome odlučuju za auto-put koji bi išao preko Višegrada. Dakle, koji bi išao Požega – Kotrman – Sarajevo'' – rekao je 29. oktobra predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Molbe su očigledno urodile plodom. Sve ono što je Milorad Dodik odbijao i predstavljao kao nemoguće, sada je po svemu sudeći auto-put Sarajevo – Beograd preko Višegrada prihvatio kao gotovo rješenje.

''Usvojen je planski dokument koji govori da trasa auto-puta na relaciji puta Višegrad - Pale prioritet za Republiku Srpsku. Čak i sa Srbijom kada smo razgovarali neki dan sa predsjednikom Vučićem on je na jedan indirektan način rekao da je prioritet i za Srbiju ta trasa puta'', rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Tako je Milorad Dodik prešao put kada je brzu cesti Sarajevo - Beograd nazivao ''zelenom transverzalom'', do današnjeg stava da je za njega praktično sasvim dobar prijedlog izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd preko Višegrada.

(BN TV)

Ne propustite