Ekstremna desnica poražena na izborima u Slovačkoj

Svijet
Ekstremna desnica poražena na izborima u Slovačkoj
.

Slovačka neonacistička stranka pretrpjela je iznenađujući poraz na regionalnim izborima održanim u subotu, prekidajući time trend političkih pobjeda ekstremne desnice diljem Evrope.

Godine sporog ekonomskog rasta i ulazak više od milion imigranata i izbjeglica iz Afrike i s Bliskog istoka doprinijeli su rastu ekstremno desnih grupa u Njemačkoj, Austriji i Češkoj Republici u posljednjih nekoliko mjeseci.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da je slovačka Narodna partija, poznata po svojim anti-EU i antimigrantskim stavovima, imala podršku 10 posto ispitanika nakon što je ušla u parlament prošle godine. Time je postala treća najutjecajnija stranka u državi.

Međutim, stranka je pretrpjela težak udarac jer je dobila samo dva od 416 mjesta u regionalnim skupštinama, piše u nedjelju britanski The Independent.

Narodna partija otvoreno izražava divljenje nacističkoj vladavini tokom Drugog svjetskog rata i organizirala je proteste s bakljama u dijelovima zemlje s velikim brojem romske populacije. Demonstranti su nosili crne uniforme.

Prošle godine su patrolirali vozovima noseći oružje. Stranka negira bilo kakvu povezanost s fašizmom, prenosi Fena.

Ne propustite