Fahreta, Radojka, a sada i EMINA JAHOVIĆ: GODINAMA JE KRILA PRAVO IME, evo kako se stvarno zove!

Show
Fahreta, Radojka, a sada i EMINA JAHOVIĆ: GODINAMA JE KRILA PRAVO IME, evo kako se stvarno zove!
.

Kada se prije deceniju i pol pojavila na estradi, tada 20-godišnja djevojka iz Novog Pazara htjela je da njeno predstavljanje publici bude što efektnije. 

Tada je dosta uložila u svoj prvi album,  o čemu dovoljno govori i angažovanje Dina Merlina kao kompozitora svih numera, ali je odlučila da izabere umjetničko ime koje je univerzalno u cijelom svijetu.

Umjesto kao Emilija, što joj je pravo ime, javnosti se tad predstavila kao Emina Jahović, dok joj u ličnoj karti i dalje piše ime koje je dobila po rođenju.

 Pjevačica o ovome nikad nije pričala, vjerovatno smatrajući da to nije važno za njenu publiku. 

Mada, na Vikipediji u njenoj biografiji jasno piše da joj je puno ime Emilija Emina Jahović Sandal.

To je svrstava u red mnogih naših pjevačica koje svoje pravo ime ne koriste poput Lepe Brene (Fahreta), Cakane (Dragica), Dare Bubamare (Radojka), Viktorije (Snežana) itd. itd. 

 

PROČITAJTE JOŠ: 

ALEN ISLAMOVIĆ JE OVU TAJNU KRIO 35 GODINA: Njegovo pravo ime nije ALEN, IZNENADIT ĆETE SE KAD ČUJETE KAKO SE STVARNO ZOVE!

Alen Islamović je kao pjevač “Divljih jagoda” i “Bijelog dugmeta” žario i palio bivšom Jugoslavijom, ali malo ko zna njegovo pravo ime.

Početkom osamdesetih kada su “Divlje jagode” postajale sve popularnije, producentskim kućama je za oko zapao mladi pjevač po imenu Alija Islamović, i ubrzo su mu predložili da ime promijeni u Alen.

– Kada se desio uspon “Divljih jagoda”, grupe u kojoj je Islamović pjevao, čelnici nekadašnjeg “Jugotona” došli su na ideju koja se njemu u početku nije svidjela. Predložili su Aliji da koristi umjetničko ime Alen, uz obrazloženje da to bolje zvuči i da će tako steći veliku popularnost među publikom. On se malo nećkao, nije htio da mijenja svoje ime, ali brzo je popustio i i poslušao savjet pretpostavljenih. Danas gotovo niko ne zna da se Alen zapravo zove Alija – ispričao je izvor “Kurir starsa” blizak Islamoviću.

islamovic

S druge strane, i Alen je potvrdio da je njegovo pravo ime Alija.

– Tačno je. Nema ništa čudno u tome, mnoge svjetske zvijezde odaberu drugo ime kojim se predstavljaju u javnosti, najčešće neko koje zvuči primamljivije. tako je bilo i u mom slučaju – objasnio je Islamović.

 

 

 

Ne propustite