OBJAVLJENA VELIKA PROGNOZA ZA NOVEMBAR: Evo kad nam stižu pljuskovi i ŽESTOKA ZIMA! (FOTO)

Region
OBJAVLJENA VELIKA PROGNOZA ZA NOVEMBAR: Evo kad nam stižu pljuskovi i ŽESTOKA ZIMA! (FOTO)
.

Srbiju očekuje pravo zahlađenje. Ipak, prema prognozama meteorologa, zima pred nama će biti relativno topla, a u novembru će biti i više sunčanih dana nego što je uobičajeno za ovo doba godine.

U mjesecu pred nama ćemo imati čak 15 sunčanih dana.

Snijeg neće pasti u novembru, a maksimalna denevna temperatura će biti 18 stepeni, a minimalna 3 stepena.

 

BEOGRAD

beograd-vremenska-nova-830x0

Beograđane početkom novembra očekuje pretežno sunčano vrijeme, ali se krajem mjeseca očekuju padavine.

Najviša dnevna temperatura biće 17 stepeni, a najniža 5.


NOVI SAD

novi-sad-dva-830x0

U Novom Sadu se očekuje pretežno sunčano vrijeme, ali pad temperature i zahlađenje desiće se 25. novembra kada je najavljena i velika oluja.

Najviša dnevna temperatura biće 17 stepeni, a najniža 5.

 

NIŠ

Nišlije početkom mjeseca očekuje pretežno sunčano vreme, ali pad temperature i zahlađenje desiće se polovinom mjeseca. Kiša će pasti u petak 11. novembra, ali lijepo i sunčano vrijeme nas očekuje krajem mjeseca.

Najviša dnevna temperatura biće 17 stepeni, a najniža 5.

 

KRAGUJEVAC 

kragujevac-vremenska-830x0

U Kragujevcu se očekuje pretežno sunčano vrijeme, ali kiša se očekuje 25. novembra kada je najavljena i velika oluja.

Najviša dnevna temperatura biće 13 stepeni, a najniža 3.

 

OBJAVLJENA PROGNOZA ZA SLJEDEĆA TRI MJESECA: U januaru nas očekuje PRAVO IZNENAĐENJE!

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske objavio je dugoročnu prognozu za sljedeća tri mjeseca, koja važi za region Zapadnog Balkana. 

Prognostičari DHMZ kažu da se u sljedećem tromesečju očekuje malo toplije vrijeme nego što je uobičajeno ili uobičajeno hladno. Pri tom je u novembru moguće malo toplije od prosjeka, a pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature izgledno je i u januaru.

Sa druge strane, u decembru je u nekim područjima povećana vjerovatnoća za malo hladnije vrijeme nego što je uobičajeno.

Što se tiče padavina, u sledeća tri mjeseca će njihova količina biti oko prosjeka ili manja, kad je riječ o Hrvatskoj. Pritom je vjerovatnoća za suše malo povećana u novmebru. 

Moguća su i toplija razdoblja sa stabilnim i suhim vremenom, odnosno prodori hladnijeg vazduha koji osim hladnoće mogu donijeti i snijeg, u decembru i januaru.

 

OBJAVLJENA DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: AccuWeather otkrio kakva nas zima očekuje! PRIPREMITE SE

Američka privatna meteorološka kompanija AccuWeather na svojim je internetskim stranicama objavila dugoročnu vremensku prognoza za Europu koja obuhvaća zimske mjesece – decembar, januar i februar.

Naravno, za nas je najvažnije što AccuWeather kaže o vremenskim prilikama na Balkanskom poluotoku, a prema njihovim prognozama to područje može očekivati zimu s količinom oborina manjom od prosjeka. Upravo bi manjak oborina mogao povećati mogućnost suše, ali i opasnost od požara na širokom području od juga Španjolske do Balkana.

“To ne znači da na spomenutim područjima neće biti kiše, ali količina će biti manja od prosjeka”, naglašavaju iz AccuWeathera.

Nekih većih snježnih oluja na Balkanu ne bi trebalo biti, a najveća vjerojatnost da nas bijele pahulje zatrpaju postoji potkraj siječnja i tokom februaru.

AccuWeather prognozira da će prava i oštra zima pogoditi tek baltičke zemlje, ali da će i ona biti blaža od prosjeka. Brojne oluje predviđaju i za područje Njemačke, Francuske i Velike Britanije, dok će srednju Europu prava zima pogoditi tek u januaru.

 

STIŽE ŽESTOKO NEVRIJEME, IZDATO UPOZORENJE: Mogući udari žestoke oluje, a evo u kojim područjima!

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na olujni vetar koji će sutra duvati na području Srbije.

Od sredine dana, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod, doći će do jačeg naoblačenja koje će se brzo premještati od sjevera ka jugu uslovljavajući kišu, pad temperature, jak i olujni severozapadni vjetar, koji će u Vojvodini i na istoku zemlje biti sa udarima žestoke oluje, preko 24 m/s.

Na planinama će uz pad temperature kiša preći u susnježicu i snijeg.

Po podne na sjeveru i zapadu, a uveče i noću i u ostalim krajevima,doći će do razvedravanja i slabljenja vetra.

Jutarnja temperatura biće od 1 do 8 C, najviša dnevna od 14 do 18 stepeni.

U Beogradu će sutra ujutru i prije podne biti umjereno oblačno uz slab i umeren juzni i jugozapadni vjetar. Po podne jače naoblačenje sa kišom, padom temperature, jakim, povremeno i olujnim sjeverozapadnim vetrom, koje će se brzo premestati ka jugu, tako da će uveče doći do razvedravanja i slabljenja vetra. Jutarnja temperatura 7 C, najviša dnevna 18 stepeni.

Prema prognozi vremena za narednih sedam dana, u Srbiji će jutra biti hladna, mestimično sa slabim mrazom, po kotlinama i dolinama reka magla.

Dani će uglavnom biti sunčani, sa temperaturom oko ili malo ispod prosječnih vrijednosti. Jedino će u četvrtak doći do povećanja oblačnosti, što će u petak ponegdje usloviti kišu.

 

DRAMATIČNO UPOZORENJE NAUČNIKA: Sunce će nas spržiti!

Koncentracija ugljen-dioksida (CO2) u atmosferi Zemlje dostigla je novi rekordan nivo, zbog čega su neophodne drastične akcije kako bi se dostigli ciljevi predviđeni klimatskim sporazumom iz Pariza, kazali su danas iz Ujedinjenih nacija.

- Koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi je porasla rekordnom brzinom u 2016. godini. Globalna prosečna koncentracija CO2 dostigla je 403,3 molekula na milion čestica vazduha (ppm) u 2016, što je porast u odnosu na 400 ppm iz 2015. godine, i rezultat je spoja ljudskih aktivnosti i snažnih efekata klimatskog fenomena El Ninjo - saopštila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) kao specijalizirana agencija UN-a, prenose agencije.

Ovolika količina CO2 je posljednji put registrovana prije tri do pet miliona godina, kada je nivo mora bio za 20 metara viši nego sada, navodi se u biltenu WMO "Gasovi sa efektom staklene bašte".

- Bez brzog smanjenja CO2 i drugih gasova sa efektom staklene bašte, naći ćemo se na kursu opasnog povećanja temperatura do kraja ovog stoljeća, koji će biti znatno veći od cilja predviđenog Pariskim klimatskim sporazumom - navodi se u saopštenju predsjednika WMO, Peterija Talasa.

 

 

 

Ne propustite