Predstavnički dom PFBiH odobrio imenovanje Nezavisnog odbora

Bosna i Hercegovina
Predstavnički dom PFBiH odobrio imenovanje Nezavisnog odbora
.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio je da u Nezavisni odbor budu imenovani Amar Hadžiomerović, Enes Bezdrob, Sead Bardak, Mirko Milićević, Zdenko Kovač, Branimir Orašanin i Elfada Gutić.

Ovo imenovanje bilo je potrebno izvršiti jer je prošlom Nezavisnom odboru koji, između ostalog, bira direktora Federalne uprave policije i prati njegov rad, mandat istekao 2015. godine.

- Na konkurs se ukupno prijavilo 40 kandidata,  bilo je 36 urednih aplikacija a na intervju jedan kandidat nije došao. Također, pri izboru moralo se zadovoljiti da u sazivu odbora budu tri bošnjaka, dva hrvata, jedan srbin i jedan ostali - kazao je predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković.

Dodao je da je „sve urađeno u skladu sa natječajem, a radna skupina od šest članova utvrdila je prijedlog“.

Opozicija je smatrala da je ovo nezakonit prijedlog. Pozivajući se da prema Zakonu o unutrašnjim poslovima najmanje dva člana Nezavisnog odbora trebaju biti ženskog spola sugerisano je da se na osnovu životopisa vidi zašto preostalih osam žena nije izabrano u odnosu na izabrane kandidate.  

Zamjerke su upućene na to da je na drugačiji način trebalo ispoštovati da kandidat u protekle četiri godine nije bio član političke stranke niti politički djelovao, a to je prema mišljenju opozicije pismena izjava kandidata.

Konstatovano je da su životopisi trebali biti na vrijeme dostavljeni poslanicima, pa rasprava ne bi potrajala gotovo dva sata.

Prijedlog za imenovanje Nezavisnog odbora treba potvrditi i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Ne propustite