Republika Srpska nabavlja helikopter za spašavanje vrijedan 9.3 miliona KM

Bosna i Hercegovina
Republika Srpska nabavlja helikopter za spašavanje vrijedan 9.3 miliona KM
.

Republika Srpska uskoro bi trebala novi helikopter za spašavanje ugroženih života i imovine, nakon što je Helikopterski servis RS-a potpisao ugovor s italijanskom kompanijom Leonardo S.p.A. o kupovini letjelice.

Riječ je o helikopteru modela AW119Kx, čija je vrijednost 9.336.600 KM, uz koji će biti nabavljeni i posebni dodaci, radi bolje operacionalizacije ove letjelice.

"Helikopter je novi, višenamjenski i služi za potrebe Helikopterskog servisa RS-a, isključivo u civilne svrhe. Helikopter će se, pored prijevoza putnika, koristiti i za medicinsku evakuaciju, gašenje požara i transport vatrogasaca u zone požarišta, evakuaciju stanovništva u svim vanrednim situacijama i transport tereta prilikom elementarnih nepogoda, kao što su poplave, potresi, snježni nanosi, požari, kao i druge namjene, prema potrebi“, kazala je za Radiosarajevo.ba Sonja Božić, viši saradnik za javne nabavke Helikopterskog servisa RS-a.

Helikopterski servis RS-a je ugovor s italijanskom komapnijom potpisao ugovor o nabavci ovog helikoptera, a rok isporučivanja letjelice je osam mjeseci.
"Nabavkom ovog helikoptera unaprijedit će se svih dosadašnjih usluga, koje se odnose na vazduhoplovni medicinski transport, saradnju s Republičkom upravom civilne zaštite, kao i brojne druge pogodnosti u slučaju nesreće", dodala je Božić.

Helikopter je većeg kapaciteta od svakog postojećeg u RS-u, a ovaj konkretan model koristi se širom svijeta. Za upotrebu ovog helikoptera piloti i vazduhoplovno tehničko osoblje Helikopterskog servisa će morati proći specijalnu obuku.
Karakteristike helikoptera

- Posada: Jedan pilot
- Kapacitet: Sedam putnika
- Dijametar rotora: 13,01 metar
- Težina praznog helikoptera: 1.430 kg
- Maksimalna težina pri uzlijetanju: 2.720 kg
- Snaga: 747 kilovata
- Maksimalna brzina: 267 kilometara na sat
- Domet: 991 kilometar
- Makismalna visina: 6.096 metara

Ne propustite