Nastavlja se RAT za imanje Titove žene: Želi ga i Horvatinčić?

Nostalgicno
Nastavlja se RAT za imanje Titove žene: Želi ga i Horvatinčić?
.

Bivše samoborsko imanje Herte Haas i Josipa Broza Tita nalazi se na impresivnoj, prekrasnoj parceli u Samoborskom gorju. Zemljište je zapušteno, ali prostrano i na velikoj lokaciji (43.000 četvornih metara). Između su vile pokojnog Hrvoja Šarinića i Tomislava Horvatinčića.

Kuća se kupa u zelenilu. Kakva bi to mogla biti investicija! Dio samoborskog imanja prije Drugog svjetskog rata kupila je Titova supruga Herta Haas, majka Miše Broza, a dio njena majka Priska. Herta je potom kupila i vinograd.

Na parceli je bila drvena kuća, koja tamo više ne postoji. Ostali su samo temelji. Tito je 1947. sagradio ovaj objekt. Kuća ima 170 četvornih metara. Mišo Broz se 1964. godine odrekao vlasništva, ali od onda do danas pravni status kuće nije riješen i predmet je sporenja...

Mišo Broz rekao je Jutarnjem listu da ga je na darivanje imanja državi 60-ih natjerao Stevo Krajačić, uz obrazloženje da ne može plaćati osiguranje i druge troškove iz javnih sredstava za privatno imanje.

Kad je Tito za to saznao, zatražio je imanje natrag, ali to za njegova života nije riješeno. To ne mora biti čudno jer je i Jovanka Broz od općine Titova Korenica tražila povrat zemljišta i nije ga dobila. Mišo Broz nastavio je 1982. akciju povrata kuće, pa mu je bivša vlada SR Hrvatske 17. travnja 1990. to pravo i priznala, uvjetujući to pokrivanjem troškova državnog ulaganja u objekt u vrijeme dok je imanjem raspolagala SR Hrvatska, no ugovor nije potpisan jer je došlo do smjene vlasti. Godine 1998. na imanje se navodno uknjižila Republika Hrvatska. Mišo Broz se u više navrata obraćao predsjedniku Tuđmanu, napominjući da nije napustio posjed.

Tuđman, koji je bio zaljubljen u Tita i divio mu se kao državniku, često ga i rado oponašajući, obećao je pomoći, ali je prije toga umro.  Dvije države i nekoliko vlada nije se u rješavanju problema maknulo s mrtve točke.

- U nekoliko sam se navrata obraćao i  Franji Tuđmanu i Izvršnom vijeću SR Hrvatske (tadašnjoj vladi) da problem riješimo, ali to je uvijek zastalo. Nikad iz posjeda nisam izašao, kuću i okućnicu održavam. Htio sam da se problem riješi, za to je u vrijeme Račanove vlade bio zadužen Goran Granić, ali ništa se nije dogodilo. Uložio sam veliki novac u kuću, promijenio krov, električne instalacije, održavao cijevi, i sve to uz suglasnost i na znanje Ureda predsjednika koji je to vodio - rekao je Mišo Broz ovih dana Jutarnjem listu.

Bivši državni pravobranitelj Petar Šale u ime DORH-a  uputio je svojedobno jedan dopis Miši Brozu, no dalje, čini se, nikakvi pravni potezi  na izvlaštenju nisu poduzimani. Upitno je je li Broz uopće primio taj dopis. Račanova je vlada 2001. dala imanje na upravljanje Uredu predsjednika i to je trajalo sve do prošle godine.

Mišo Broz zatražio je kasnije i od predsjednika Sabora Luke Bebića povrat, no nije ga dobio. I Stipe Mesić bio je upoznat s problemom. Stjepan Mesić rekao je Novom listu da se sjeća kako je Mišo Broz tražio da mu vrate imovinu njegova oca jer je nekakvim previdom to preneseno u državnu imovinu. Mesić je rekao kako Mišo Broz od Tita nije naslijedio ništa osim dviju pudlica. Doista, Titov je sin u mladosti vozio Fiću, kao i svi drugi. Brozova obitelj nije naslijedila nikakvo bogatstvo.

“Smatrali smo kako on to ne može prenijeti, da onda Ured s tim raspolaže”, rekao je Mesić.  Taj je ping-pong trajao sve dok se nedavno na HRT-u nije oglasio ministar državne imovine Goran Marić. Lani je, naime, Ured predsjednice imanje predao Ministarstvu za upravljanje državnom imovinom.

- Bespravno korištenje i bespravan status bio je standard odnosa prema državnoj imovini i u toj sferi država nije pokazala da je postojala, rekao je Marić pa dodao:

- Ministarstvo državne imovine uputilo je poziv DORH-u da pokrene postupke za vraćanje u posjed nekretnine koju koristi bespravno gospodin Broz, ali i radi naplate protupravno stečene koristi. Kako to da je Vlada dala imanje Uredu predsjednika, on ga predao Uredu za državnu imovinu,  a oko imanja se vodi pravna bitka?

Tu je puno otvorenih pitanja. Novinari HRT-a procijenili su da je riječ o odšteti od milijun kuna. Otkud ta procjena? Kako to da je država ovako, preko koljena, odlučila rješavati spor koji se vuče od 1982.? Koje je pravne poteze država poduzela na primopredaji objekta? Je li riješena nadoknada za ono što je u kuću uložio Mišo Broz, a što, prema tvrdnjama upućenih, iznose više od 200.000 kuna?

Što će biti s dijelovima imanja koja su nedvojbeno kupljena privatnim novcem Herte Haas i njene majke? Što je Državno pravobraniteljstvo Petra Šale poduzelo nakon dopisa Miši Brozu?

 

Ne propustite