Porezna uprava zbog jednog slova i 80 kuna viška kažnjava s 30 tisuća kuna

Region
Porezna uprava zbog jednog slova i 80 kuna viška kažnjava s 30 tisuća kuna
.

"Zove me danas porezni inspektor za klijenta i kaže: 80 kn viška u blagajni i oznaka na računu P2 ne odgovara onom prijavljenom na e-poreznoj koji je samo 2 bez slova P. Kazna 30 tisuća kuna! Ja mu kažem da nisu normalni." Tako počinje priča jednog računovođe čiji je klijent zbog minornog prekršaja dobio kaznu od više desetaka tisuća kuna. 

Klijent, naravno, nije Agrokor, nego mala obiteljska firma kojoj ova kazna može ugroziti poslovanje, a njen naziv nećemo spominjati kako ih ne bismo izlagali daljnjem teroru poreznika.

Da pojasnimo u čemu je problem. Na "fiskaliziranim" računima treba postojati i oznaka poslovnog prostora (P1, P2, P3...). U konkretnom slučaju, čovjek je selio posao iz P1 u P2. Jedno vrijeme radio je paralelno u oba prostora, da bi na kraju cijeli posao preselio u drugi prostor. Na računu je iz nekog razloga - možda čak i tehničke greške sustava - umjesto P2 pisalo samo 2.

Inspektor priznao da se dvije trećine kazni odnose na banalnosti

Osim toga, terete ga i za višak u blagajni od 80 kuna i da OIB administrator nije povezan s računom. U naknadnom razgovoru s Poreznom, doznali su da im je kazna zapravo smanjena sa 60 tisuća na 30 tisuća kuna jer su mu problem s oznakom poslovnog prostora oprostili.

"Kaže mi da smo se krivo razumjeli, da je kazna zapravo 60 tisuća kn i to zbog sljedećeg: 1. višak u blagajni 80 kn, 2. Oznaka na računu je P2, a ona prijavljena na e-poreznoj je samo 2, bez P, 3. navodno OIB admin nije povezan s računom.

Eto, izašli su poduzetniku u susret i oprostili mu oznaku i spustili na 30, pa ga terete samo za ovo pod 1 i 3. Ovo je još sve neslužbeno jer nemam zapisnika, ali inspektor mi je priznao da se dvije trećine kazni odnosi na ove banalnosti i da bi to trebalo zaista ukinuti. Inače, čovjek je zatvorio prostor P1 i preselio se u P2, jedan mjesec radio je u oba prostora, a sad je sve u P2, pa je tu moguće i došlo do nekih tehničkih problema, ali ne vidim nikakav problem jer su računi evidentirani u prometu blagajne, a i fiskalizirani su", kaže nam računovođa.

HUP: Nikome nije u interesu da se zbog kazni zatvaraju poduzeća

Za komentar ovakvih situacija u kojima mali poduzetnici dobivaju ogromne novčane kazne zamolili smo Bernarda Jakelića, zamjenika glavnog direktora HUP-a koji smatra da bi trebalo poraditi na prevenciji i da nikome nije u interesu da nakon kazne poduzetnik mora zatvoriti poduzeće.

"U HUP-u smatramo kako je prevencija uvijek bolja od kažnjavanja pa i kad je riječ o poreznim inspekcijama. Posebno je važno da ako dođe do kažnjavanja, visina kazne bude u skladu s počinjenim propustom. Previsoke kazne opterećenje su poduzetnicima, a posebno malim i mikro poduzetnicima koji ionako od šume propisa i nameta teško vode svoje poslovanje. Poduzetnici često ne mogu pratiti sve propise koji se donose na dnevnoj bazi i ako se ogriješe o neki zakon, bilo bi primjereno prvo ih upozoriti, a ne odmah kazniti iznosima koji im značajno utječu na poslovanje. Velika je vjerojatnost da će, pogođen takvom kaznom, poduzetnik morati zatvoriti svoje poduzeće, što nikome nije u cilju i što zasigurno ne pridonosi stvaranju stabilne poslovne klime i otvaranja novih radnih mjesta, za što se vlada zalaže. Hrvatska udruga poslodavaca već duže vrijeme promiče jednako postupanje nadzornih inspekcija prema svim poslodavcima, jedinstveno tumačenje propisa te aktivno uključenje nadležnih tijela na informiranju i edukaciji poduzetnika o svim propisima i pravilima kojih su se obavezni pridržavati", kazao je Jakelić za Index.

Ne propustite