BUKNUO VELIKI POŽAR, RASPIRUJE GA OLUJNA BURA: Brzo se širi, svi vatrogasci su NA TERENU! (FOTO)

Bosna i Hercegovina
BUKNUO VELIKI POŽAR, RASPIRUJE GA OLUJNA BURA: Brzo se širi, svi vatrogasci su NA TERENU! (FOTO)
.

Dok bura divlja obalom, nešto iza 20 sati buknuo je novi šumski požar na području Lokve Rogoznice, a vatrogascima vjetar i nepristupačan teren znatno otežavaju gašenje.

NAJNOVIJE INFORMACIJE

Po posljednjim informacijama koje je Slobodna Dalmacija dobila od stanovnika Lokve Rogoznice, vatrogasci uspjevaju kontrolirati buktinju, te su zaustavili njeno širenje. Nešto ranije vatrogasci su bili zabrinuti.

“Pokušavamo obuzdati vatru da ne bi krenula prema Starom Selu i Lokvi gdje se nalaze kuće. Vjerujem da ćemo imati posla cijelu noć, jer jaki su naleti bure koja će po najavama puhati još i jače”, poručio je Višeslav Pešić, vatrogasni zapovjednik za područje Omiša, kazujući da je najveći problem, uz vjetar, nepristupačnost terena.

RANIJE OBJAVLJENO

Kako se doznaje od zamjenika glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika za operativno područje Omiš Višeslava Pešića, vatra trenutačno gori između Stare Lokve i Starog Sela, a situacija je trenutačno prilično loša.

Situacija nije dobra, pokušavamo sa svih strana obuzdati vatru da ne ide prema Starom Selu i Lokvi. Ako ne uspijemo borba će se nastaviti u jutranjim satima. Ovdje nema ni puta, ni ceste, sve je brdovito. Cijelu noć ćemo se boriti, ali tu su veoma jaki naleti vjetra, a očekuje se da će bura puhati i jače”, kazao je Pešić, dodajući da je moguće da požarna fronta uskoro bude dugačka čak jedan kilometar.

Gori borova šuma, nisko raslinje i trava na teško pristupačnom terenu.

Kuće za sada nisu ugrožene, ali zbog jačanja vjetra situacija se može rapidno pogoršati. Da stvar bude još i gora, lako je vjerojatno da vatrogascima pomoć iz zraka neće moći doći.

Orkanska bura koja puše cijeli dan na širem splitskom i omiškom području ne ide na ruku vatrogascima i čini se da će se s vatrom boriti do jutra.

Udari vjetra će sutra mjestimično dosezati i brzinu od 130 km/h te je za većinu obale izdan crveni meteoalarm.

 

Ne propustite