Ruski Komunisti pozvali na mitinge povodom stoljeća Oktobarske revolucije

Svijet
Ruski Komunisti pozvali na mitinge povodom stoljeća Oktobarske revolucije
.

Ruska Komunistička partija u ponedjeljak je pozvala na mitinge kako bi se obilježilo 100. godina od Boljševičke revolucije, nasuprot vladi koja je ostala uglavnom nijema prema stoljetnici.

Rusija još nastoji da se nosi sa svojom revolucionarnom prošlošću, dok naslijeđe revolucije iz 1917. pod Lenjinovim vodstvom i danas izaziva žestoke rasprave.

- Slaveći stoljetnicu odjemo počast veličini Lenjina i veličini naše revolucije koja je otvorila novu eru u svijetu - izjavio je novinarima Genadij Zjuganov, koji predvodi partiju od 1993.

Kazao je da je partija planirala okupljanje na krstarici Aurora - vojnom brodu u Saint Petersburgu s koga su ispaljeni prvi hici u revoluciji 1917. - i u institutu Smoljni, zgradi koju je izabrao Lenjin za prtvo sjedište Boljševika.   

Također će se održati marš u Moskvi na kome će učestvovati predstavnici socijalista širom svijeta.

Predsjednik Vladimir Putin rijetko je komentirao stoljetnicu a ruska vlada nije objavila veće planove kako da obilježi godišnjicu.

Kritičari tvrde da je godišnjica revolucije neugodna za Putina, koji nastoji da se promovira garantom stabilnosti ali ne želi da osuđuje naslijeđe SSSR-a.

Zjuganov je pohvalio Putina zbog nedavnog govora na Festivalu mladih u Sočiju, skupu koji datira još iz sovjetskih vremena i koji nastavljaju organizirati organizacije socijalističke mladeži.

On je, međutim, kritikovao Putinovu stranku Jedinstvena Rusija što ne pridaje dovoljan značaj ruskoj sovjetskoj prošlosti, prenosi AFP. 

Ne propustite