MLADI I USPJEŠNI/Jasmin Elezović oživio stari zanat tradicionalne prerade kafe: Cilj je bio stvoriti mjesto sa dušom

Aktuelno
MLADI I USPJEŠNI/Jasmin Elezović oživio stari zanat tradicionalne prerade kafe: Cilj je bio stvoriti mjesto sa dušom
.

Jasmin Elezović je mladić iz Mostara koji je odlučio da oživi porodični zanat tradicionalne prerade kafe, a miris pržene kafe svakodnevno se širi gradskom jezgrom Mostara.

Za razliku od mnogih koji su sreću pokušali naći van granica Bosne i Hercegovine, Jasmin je odlučio da ostane u BiH i da dokaže da se i ovdje može uspjeti.

20171001-2-26033877-26376108-768x526

NOVI.BA: Na pitanje "otići ili ostati iz BiH" izabrali ste ovo drugo i odlučili pokrenuti sopstveni biznis u gradu na Neretvi. Za početak, možete li nam reći zašto baš kafa, zašto baš Café de Alma?

JASMIN ELEZOVIĆ: Zašto kafa? Pa zato jer kafa spaja ljude. Univerzalni je poziv na neku vrstu konverzacije i razmjene. Kafa zato što je to kod nas dosta jak običaj, koji je, iako je promijenio vrstu kafe (sa ove domaće na espresso), zadržao to vrijeme koje kafa nama svima znači. Kafa zato jer je to najrasprostranjeniji luksuz na svijetu; sve klase piju kafu i neophodna im je. I konačno, kafa zato što je to nešto čime su se moji roditelji bavili, i to je ono što znamo. Café de Alma, zato jer se moja mama zove Alma. Ona me je i naučila praviti kafu. A i zato sto Alma znači "duša" na španskom i portugalskom jeziku. Kafa duše - cilj je bio stvoriti mjesto sa dušom.

 

NOVI.BA: Koliko je bilo teško pokrenuti i registrovati biznis u Mostaru? Jeste li imali podršku okoline? 

JASMIN ELEZOVIĆ: Pa i nije baš lako. Prosječni građani često nisu svjesni birokratskih procesa, a obzirom da živimo u jako "tromoj" državi, zna biti demoralizirajuće skakati po gradu od institucije do institucije po adekvatnu papirologiju. Dosta čovjek mora sam istraživati, jer neće mu se samo pokazati. Podršku sam imao cijelo vrijeme od prijatelja, ali od porodice najviše. Počevši od same mašine za prženje kafe koja je bila njihova, do samog znanja o zanatu. Mogu slobodno reći da nema njih, vjerovatno se ne bi bavio kafom.

20171001-2-26033877-26376085-768x512


NOVI.BA: Café de Alma smještena je u  turističkoj jezgri Mostara, a miris kafe zasigurno privlači turiste širom svijeta. Ko najviše kupuje i šta je turistima najzanimljivije u cjelokupnom procesu pripremanja kafe?

JASMIN ELEZOVIĆ: Nema tu nekih pravila. Kupuju razni ljudi, većinom oni koji vole da uživaju u kafi. Kupuje se i kao poklon za prijatelje koji vole piti kafu. Ipak, najviše im se dopada ta činjenica da ja uzmem vremena da sjednem sa njima i objasnim im taj neki naš ritual ispijanja kafe.

 

NOVI.BA: Poznato je da Bosanci i Hercegovci mogu satima da sjede i ispijaju kafu, što nije slučaj sa strancima. Kako reaguju na ovaj naš ritual?

JASMIN ELEZOVIĆ: Jako pozitivno. Oni su navikli na gužvu i na kafu koja im je nuspojava voženja auta ili hodanja na  posao. Sviđa im se ta cijela filozofija oko usporavanja i uzimanja trenutka od dana da "meditiraju" sa kafom. Često mi se i jave kasnije na Facebook da kažu kako su to počeli prakticirati.

kafa


NOVI.BA: Razmišljate li o proširenju biznisa? Koji su planovi za budućnost?

JASMIN ELEZOVIĆ: Još je rano da se konkretno o tome razmišlja. Još ovo nekako gledam kao neki početak, tako da je opstanak još uvijek u glavnom fokusu. Budućnost će donijeti sama promjene. Ja samo znam da bi želio da nastavim približavati kafu i načine pravljenja i konzumiranja kafe ljudima. 


NOVI.BA: Za kraj, imate li neku poruku za mlade ljude koji žele pokrenuti vlastiti biznis?

JASMIN ELEZOVIĆ: Zna biti jako zastrašujuće kada se krene u realizaciju vlastitog biznisa. Velike odgovornosti su u pitanju. Savjet je da vjerujete u sebe i da se jednostavno ne bojite. Probajte, jer ako ne probate, nećete nikad saznati. 

Ne propustite