IZDATO UPOZORENJE NA OPASAN CIKLON: Za 2 dana će pasti kiše koliko ne padne za cijeli oktobar!

Region
IZDATO UPOZORENJE NA OPASAN CIKLON: Za 2 dana će pasti kiše koliko ne padne za cijeli oktobar!
.

Uz Srbiji se očekuje pada temperatura za 10 do 12 stepeni u odnosu na prethodne dane, a kiša se očekuje i narednih dana. 

Kako kažue meteorolozi za loše vrijeme kriv je Đenovski ciklon, koji je donio nagli pad temperature i kišu.

Kiša će padati u cijeloj Srbiji, posebno u zapadnim krajevima, dok će Vojvodini će kiša biti slaba i povremena pa se očekuje najmanja količina padavina. U prosjeku se očekuje oko 20 litara kiše po metru kvadratnom, dok lokalno može pasti i do 60 litara. To je otprilike za dva dana kiše koliko ne padne za cijeli oktobar.

Tokom 24. i 25. oktobra na Đetinji, Moravici, Skrapežu, Bjelici, gornjem toku Zapadne Morave, Kolubari, Ljigu, Ubu i Tamnavi vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, te je moguće izlivanje, a na Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi i Peku u umerenom porastu sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima.

Ovako stoje stvari do kraja ove radne sedmice: 

vrijeme

Privremeno razvedravanje i prestanak padavina nas očekuje u četvrtak i petak, dok se za vikend vraća oblačno i kišovito vrijeme.

 

 

PROČITAJTE JOŠ: 

VREMENSKA PROGNOZA: U Bosni i Hercegovini danas će biti oblačno vrijeme sa kišom 

 

 U Bosni i Hercegovini danas će biti oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama snijeg, ali  se ne prognozira ispod 1.200 metara nadmorske visine.

Očekivana količina padavina je uglavnom između 20 i 40 litara po metru kvadratnom, u planinskim područjima BiH i do 60 litara.

Vjetar će u većem dijelu zemlje biti umjerene jačine, sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a na zapadu i jugozapadu Bosne jak vjetar sjevernog smjera. Temperatura zraka uglavnom će iznositi između 4 i 10 stpeni. Na jugu BiH temperatura zraka između 12 i 16 stepeni. 

U Sarajevu će biti oblačno sa slabom kišom. Više padavina očekuje se tokom noći na utorak. Temperatura zraka između 5 i 7 stepeni.

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. 

Temperature zraka izmjerene u 8.00 sati: Bjelašnica -2, Ivan-sedlo 4, Drvar, Livno i Sokolac 5, Bugojno i Jajce 6, Bihać, Sanski Most, Sarajevo 7, Banja Luka, Gradačac, Prijedor, Tuzla i Zenica 8, Grude 9, Zvornik 10, Stolac 11, Mostar i Trebinje 12 i Neum 13 stepeni.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 935Pa, za 10hPa je manji i raste, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

 

ZEMLJU POGODILI VJETROVI JAČINE 200 KILOMETARA NA SAT: Tri osobe poginule, više od 10 povrijeđeno! 

 

Tri osobe su poginule, a više od deset ih je povrijeđeno kada je tajfun Lan pogodio Japan.

Ovaj tajfun je udario u kopno u gradu Shizouka, 175 kilometara jugozapadno od Tokija, oko 03:00 sati u ponedjeljak po lokalnom vremenu, izvještava BBC.

Ovu zemlju su pogodili vjetrovi jačine do 198 kilometara na sat, saopćeno je iz japanske hidrometeorološke agencije.

Kako javlja Reuters, tajfun je izazvao klizišta i poplave zbog čega su izdate naredbe za evakuaciju desetina hiljada ljudi.

Ova oluja, koja je tokom vikenda natopila mnoge regije, prouzrokovala je otkazivanje skoro 300 letova u ponedjeljak, nakon što ih je 500 otkazano u nedjelju.

Pojavili su se i navodi da su mnogi putnici proveli noć u vozovima zbog nestanka struje.

Tajfun Lan je već usmrtio tri osobe.

Na jednog čovjeka u gradu Fukoka je pala skela, dok je jedan 70-godišnjak poginuo kada je skočio u more pokušavajući se spasiti sa svog broda koji je tonuo. Treći muškarac je poginuo u klizištu.

Tajfun je nakon prolaska pored Tokija, nastavio dalje na more.

 

 

Ne propustite