U Sudu BiH završne riječi na dva suđenja

Bosna i Hercegovina
U Sudu BiH završne riječi na dva suđenja
.

Naredne sedmice pred Sudom BiH bit će iznesene završne riječi odbrane Edhema Žilića, kome se sudi za zločine u Konjicu, a nastaviće se završna izlaganja i na procesu za zločine u Hadžićima.

Završne riječi odbrane Edhema Žilića zakazane su za petak, 27. oktobar. Prema optužnici, Žilić je kao pripadnik Armije BiH (ABiH) i vršilac dužnosti u “Musali” činio, naredio, omogućio i nije spriječio nečovječna postupanja prema zatvorenicima hrvatske i srpske nacionalnosti.

Dan ranije, u četvrtak 26. oktobra, nastavlja se iznošenje završnih riječi odbrane Mustafe Đelilovića, koji je optužen za zločine počinjene na području opštine Hadžići. Uz Đelilovića, za zločine počinjene nad zatočenicima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH tereti Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Šerifa Mešanovića, Halida Čovića i Nermina Kalembera.

Isti dan, u svoju korist iskaz će dati optuženi Dragomir Kezunović, kojem se zajedno sa Draganom Marjanovićem, Vitomirom Devićem, Zoranom Šljukom i Sašom Gavranovićem sudi za ubistva 28 civila počinjena u noći između 17. i 18. juna 1992. na planini Borje.

Pred Sudom BiH iduće sedmice će se nastaviti i suđenja za zločine počinjene u Doboju, Kotor-Varoši, Srebrenici, Prijedoru, Ljubuškom i drugim bh. gradovima, javlja BIRN-Justice Report. 

Ne propustite