DA LI SE SJEĆATE MELODIJA PRVIH VIDEO-IGARA?

Nostalgicno
DA LI SE SJEĆATE MELODIJA PRVIH VIDEO-IGARA?
.

Kao i na filmu, dokazano je da i u video-igrama sama muzika ima poseban uticaj na igrača, čineći ga u potpunosti predanim igri.

Samo u poslednjih nekoliko godina, muzika se u ovom vidu zabave toliko razvila, da su programeri čak odlučili da naprave i posebnu igru- Guitar Hero,koja je, mali fun fact, bendu Aerosmith donijela veću zaradu, nego li bilo koji album koji su ikada objavili.

Ovaj vid zabave, s svim pratećim elementima, uključujući i muzičke digresije, stigao je veoma daleko od Super Maria i Legend of Zelda. Sama melodija je dosad mnogo puta bila dio nekih od najvećih gejming trenutaka, a zajedno s video-igricama, muzika je rasla i nadograđivala se.

Kada su igre prvi put ugledale svetlost dana, sedamdesetih godina prošlog vijeka, muzika je stvorena kao sintetički čip, potreban da prati brojne elemente igre. Prije toga, ma koliko bilo teško zamisliti, video igre bile su, uostalom kao i filmovi, mahom nijeme, a neke su imale samo manje muzičke efekte poput pištanja (Pong iz 1972. na primer). Kako se razvijala pozadinska melodija u igrama, tako su programeri unosili sve više muzike u geming svet (Journey iz 1983. godine).

Razvitkom tehnologije, počela je da se razvija i muzika, a pred toga što je melodija bila sredstvo kojim se stvarala atmosfera, ona je vremenom postala direktan prenosilac informacija ka igračima.
Prvi dinamičan sountrack bio je napravljen za R.B.I. Baseball davne 1987. godine, a onda su uslijedili mnogi drugi, poput Elder Scrolls V: Skyrim. Nakon ove igre, kompozitori su odlučili da krenu korak dalje, a melodije su u isto vreme budile emocije i spremale igrače na naredni potez (prelaz iz mirne melodije u dinamičniju, kada počinje bitka, na primer).
Bilo da je u pitanju zvuk koji “stvara” sam akter igre poput GTA ili pak melodije kada postignemo određeni rezultat kao u Journey igri, odgovarajuća muzička digresija je sastavni dio svake video-igre i jednim delom, prepričava priču protagoniste.
U nastavku, neke mudre glave (ili ne baš toliko pametne, prosudićete sami), napravile su listu najboljih melodija iz video-igara. 

LISTA NAJBOLJIH GEJMING SOUNDTRACKOVA
Chrono Trigger
The Legend of Zelda: Ocarina of Time
Streets of Rage 2
Final Fantasy VI
Castlevania: Symphony of the Nigh
Red Dead Redemption
Final Fantasy VII
Metal Gear Solid
Bastion
JourneySuper Mario Bros.
Tetris
Silent Hill
Halo: Combat EvolvedShadow of the Colossus
Portal
Fez
Metal Gear Rising: Revengeance

 

 

Ne propustite