Erdogan: Alija nam je dao BiH u amanet, nikada je nećemo ostaviti!

Aktuelno
Erdogan: Alija nam je dao BiH u amanet, nikada je nećemo ostaviti!
.

Erdogan: Alija nam je dao BiH u amanet, nikada je nećemo ostaviti!

 

Predsjednik Turske,je ispričao da je Izetbegovića posjetio u Sarajevu, samo dan prije smrti, tada mu je prvi predsjednik BiH kazao: "Tayyip, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte".

"Naravno da to nikada nećemo ostaviti. ", kazao je Erdogan.

Posebno je istakao da ova poruka "velikog državnika i jednog od najvažnijih mislilaca našeg stoljeća" nije bila samo izraz ljubaznosti.

''Alija je vidio i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarišući se jedni s drugima, mogu ostvariti svoju civilizacijsku misao", poručio je Erdogan.

 

PROČITAJTE JOŠ:

DODIK O "AMANETU": Smrt je Aliju Izetbegovića 'spriječila' da ode u Hag!

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je prokomentarisao izjavu Bakira Izetbegovića o tome da je Alija Izetbegović "u amanet Erdoganu ostavio BiH".

- Ja volim Republiku Srpsku i Republiku Srbiju, a Bosna i Hercegovina mi je neko moranje. Najbolje to potvrđuje Izetbegovićeva izjava kako on nekome daje nešto u amanet. Koji Erdogan? Kakav Alija Izetbegović? Oni mogu da daju Erdoganu ono što imaju lično pa neka nose tamo, a već su i odnijeli. Sve što su za vrijeme rata pokrali Alija Izetbegović i njegova porodica to može dati jer je to njihovo i ja nemam s tim ništa - kazao je Dodik.  

Rekao je kako su antiustavne i antidejtonske tvrdnje kako je Alija Izetbegović nakon smrti ostavio brigu o BiH predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

Također je dodao da je međunarodna zajednica licemjerna jer je čekala da Alija Izetbegović umre pa da bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown izjavio da je istraga za ratne zločine protiv njega bila u završnoj fazi, ali da ga je smrt spriječila da ode u Hag.

Ne propustite