DEVET KANDIDATA MEĐU NJIMA PET ŽENA: Otvorena birališta na predsjedničkim izborima u Sloveniji!

Region
DEVET KANDIDATA MEĐU NJIMA PET ŽENA: Otvorena birališta na predsjedničkim izborima u Sloveniji!
.

Više od tri hiljade birališta otvoreno je u nedjelju u sedam sati u Sloveniji, a 1,7 miliona birača po šesti put u od stjecanja samostalnosti bira predsjednika države.

Kandidata je devet, među njima je pet žena, najviše do sada, no najviše izgleda za pobjedu prema ispitivanjima javnog mnijenja objavljenima zadnjih dana ima sadašnji predsjednik Borut Pahor koji se bori za svoj drugi petogodišnji mandat.

Birališta se zatvaraju u 19 sati, kada će biti objavljene projekcije rezultata na osnovi izlaznih anketa.

Nepotpuni službeni rezultati znat će se u kasnim večernjim satima, kad će biti poznato hoće li biti potreban drugi krug izbora koji bi se održao kroz dva tjedna.

Prema projekciji koju su objavili u petak listovi "Večer" i "Dnevnik", temeljenoj na anketama vođenim od početka mjeseca, Pahor bi u nedjelju mogao dobiti 53,6 posto glasova, a njemu najbliži konkurent, mladi gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec 20,7 posto, što bi značilo da drugi izborni krug ne bi bio ni potreban.

Slična je prognoza i ljubljanskog "Dela" po kojoj Pahor ima potporu 54,6, a Šarec 21 posto birača.

Treći i četvrti najveći broj glasova u nedjelju bi mogle dobiti dvije žene, kandidatkinje dviju oporbenih stranaka desnog centra.

Europarlamentarka Romana Tomc, kao kandidatkinja Slovenske demokratske stranke (SDS), može očekivati 8,8 posto glasova, a predsjednica konzervativne Nove Slovenije (NSI) Ljudmila Novak  8,7 posto.

Njihove kasne kandidature, mlaka kampanja i činjenica da se desni centar nije mogao ujediniti oko zajedničkog kandidata svjedoče da je dio stranaka predsjedničke izbore shvatio kao zagrijevanje i profiliranje pred mnogo važnije parlamentarne izbore sljedeće godine, tvrde slovenski analitičari.

 

(Fena)

Ne propustite