BILA JE SLAVNA, A ONDA ČISTILA TOALETE DA BI PREŽIVJELA: Teška sudbina poznate pjevačice jugoslovenske koja je poslije svega izgubila NAJTEŽU BITKU!

Show
BILA JE SLAVNA, A ONDA ČISTILA TOALETE DA BI PREŽIVJELA: Teška sudbina poznate pjevačice jugoslovenske koja je poslije svega izgubila NAJTEŽU BITKU!
.

Bila je jedna od najpoznatijih pjevačica romske muzike, Ljiljana Petrović Buttler veliku slavu dostigla je na svjetskoj sceni.

Majka romske duše”, kako su tokom karijere prozvali Ljiljanu, rođena je u Beogradu 14. decembra 1944. godine, u umjetničkoj porodici. Prvi nastup imala je s 12 godina, kada je zamijenila bolesnu majku.

Na svojoj koži osjetila je rasizam i pored velike popularnosti o čemu je govorila otvoreno.

Je*ali su mi majku cigansku hiljadu puta, počevši od kolega pa nadalje. Kao: “Šta ova Ciganka radi na televiziji svaki dan?” Uvijek su Cigani bili nepoštovana nacija, a mi smo sami krivi za to, mi smo to dozvolili. Mogli smo i da se kupamo i da se peremo, pokojni Tito je dao svima sapun i vodu. Ali mi smo nacija koja nema svoje zemlje i svoje države, mi volimo da lutamo i da smo prljavi i neokupani. Ja sam gradsko dijete. Ne znam da govorim ciganski, meni se Cigani smiju pošto ne znam da govorim, razumijem ali ne znam da govorim. Ja sam rođena Beograđanka– rekla je u pomenutom intervjuu čuvena pjevačica.

Osamdesetih godina kada se spremao rat na prostorima bivše Jugoslavije sa svoje troje djece pobjegla je u Njemačku. Počela je tamo pjevati po svadbama da bi prehranila djecu, nije se libila raditi i najteže poslove.

– Ja sam i klozete čistila. U to ratno vrijeme bilo mi je strašno. Imala sam cilj: ili ću da pobijedim sebe i svoju želju i volju za pjesmom ili smo svi propali. I nije me bilo sramota, pošteno sam radila – pričala je Ljiljana iskreno.

Nakon kratke, ali veoma teške borbe s rakom, na vrhuncu svoje karijere kada je već počela nastupati po najvećim dvoranama,  Ljiljana Petrović Buttler preminula je u bolnici u Amsterdamu 26. aprila 2010. godine, u 66. godini života.

Ne propustite