MILION EURA ZA INFORMACIJU: Vlada Malte nudi NAGRADU za pronalazak ubice novinarke!

Svijet
MILION EURA ZA INFORMACIJU: Vlada Malte nudi NAGRADU za pronalazak ubice novinarke!
.

Vlada Malte ponudila je danas nagradu od 1,18 miliona dolara, odnosno milion eura, i punu zaštitu donosiocu informacije o identitetu ubice istraživačke novinare Dafne Karuan Galicije.

Vlada je u današnjem saopštenju nazvala napad bombom na novinarku, koji je izveden 16. oktobra, "slučajem od izuzetnog značaja", prenosi AP, uz napomenu da je ta novinarka izvještavala o korupciji pri čemu nije štedjela ni premijera i druge visoke zvaničnike Malte.

U saopštenju, malteška vlada ističe da nudi nagradu "bez presedana" svakom ko joj pruži informaciju koja bi dovela do identifikovanja odgovornih za napad, koji je šokirao malu ostrvsku državu članicu EU.

I osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž ponudio je u utorak nagradu u iznosu od 20.000 eura za informaciju koja će dovesti do hapšenja ubica malteške novinarke.

Dafne Karuana Galicija ubijena je u ponedjeljak u eksploziji bombe koja je podmetnuta pod njen automobil.

Ona se tokom posljednje dvije godine u svojim izvještajima o korupciji fokusirala na otkrića takozvanih "panamskih papira", odnosno 11,5 miliona dokumenata koji su procurili iz interne baze podataka četvrte najveće of šor pravne firme u svijetu, "Mosak Fonseka". 

Ne propustite