STIŽE VELIKA PROMJENA VREMENA, PRIPREMITE SE: Kraj je babljem ljetu, meteoalarm izdao niz upozorenja!

Region
STIŽE VELIKA PROMJENA VREMENA, PRIPREMITE SE: Kraj je babljem ljetu,  meteoalarm izdao niz upozorenja!
.

Nakon niza toplih i sunčanih dana, meteorolozi upozoravaju da babljem ljetu ipak dolazi kraj. Već od sutra stiže promjena vremena, a izdan je i Meteoalarm.

Državni hidrometeorološki zavod javlja da će sutra u Hrvatskoj doći do postupnog naoblačenja uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Kiše može biti već prijepodne u zapadnim predjelima, a poslijepodne i navečer u čitavoj zemlji, kada može biti i obilnija.


Krajem dana u višem gorju može i zasniježiti. Vjetar slab, poslijepodne umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak, na Jadranu umjereno i jako jugo, prema kraju na sjevernom dijelu bura, podno Velebita s olujnim udarima. Jutarnja temperatura uglavnom između 6 i 10, a na Jadranu od 12 do 16. Najviša dnevna uglavnom između 15 i 20, u Dalmaciji i do 23 °C.


Za sutra je Meteoalarm izdao niz upozorenja za sve dijelove Hrvatske osim za krajnji istok.

Žuta i narančasta upozorenja izdana su za Kvarner, Istru i Dalmacijum gdje će puhati jaka, mjestimice i vrlo jaka bura. Najjači udar vjetra 35-50 cv (65-95 km/h). Meteorolozi upozoravaju građane da na tim mjestima moraju biti pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati.
Upozoravaju i kako upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Upozoravaju i pomorce bez odgovarajućeg iskustva da potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti.


U dubrovačkoj i kninskoj regiji mogući su intenzivniji pljuskovi s grmljavinom. U sjevernoj Dalmaciji kiša će biti obilna, a moguće su i bujične poplave te intenzivni pljuskovi s grmljavinom. Jako jugo navečer i u noći okrenut će na buru. Kiša i bujične poplave moguće su i u gospićkoj regiji, a meteorolozi upozoravaju i na mogućnost mjestimičnih olujnih udara sjeveroistočnjaka.


Kiše će biti i u Zagrebu, uz olujne udare sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. U Karlovcu se upozorava na moguće bujične poplave.
Upozorenja nema jedino za istočni dio zemlje.
Temperatura će sutra pasti, a pad će se nastaviti i tijekom idućeg tjedna, javlja DHMZ.

(Novi.ba/Danas.hr)

Ne propustite