OVO JE IZUM KOJI BI MOGAO PRESUDITI RUSIMA: Robot opremljen najsurovijim oružjem kreće na prvu crtu bojišnice!

Svijet
OVO JE IZUM KOJI BI MOGAO PRESUDITI RUSIMA: Robot opremljen najsurovijim oružjem kreće na prvu crtu bojišnice!
.

Ukrajinska vojska napravila je ratnog robota koji bi mogao promijeniti budućnost ratovanja.

Robot Phantom novi je izum ukrajinske vojske. Može se kretati tenkovskim gusjenicama ili na šest kotača, te nositi protuoklopna oružja, lansere granata ili strojnice, prenosi Daily Mail.

Demonstracija moći ovog robota održana je u ponedjejalk u sklopu sajma Association. Ovim višenamjenskim vozilom se upravlja daljinski, preko sigurnog radio kanala ili 5km dugog kabla od optičkih vlakana. Opremljen je dnevnim i noćnim ciljničkim sustavima.

Brojne različite namjene


Njegovi tvorci tvrde kako se može koristiti za prijevoz streljiva, izvršenje borbenih misija, pa čak i za izvlačenje ranjenih boraca s prve crte bojišta.
“Višenamjensko taktičko vozilo bez posade ‘Phantom’ odgovor je izazovima tehnološkog doba, njegovim zahtjevima za stvaranjem potpuno novih tipova naoružanja: bez posade je, višenamjensko te je u stanju izvršavati zadatke koje trenutno mogu vršiti samo vojnici, koji time ugrožavaju svoje živote”, rekao je prošle godine Roman Romanov, direktor SC UkrOboronProma.


Priprema za borbu u Ukrajini


Ukrajinski vojni predstavnici izjavili su kako bi se ovaj robot mogao koristiti u borbi protiv proruskih snaga u Donbasu. Rusija isto tako razvija borbene robote, no nisu još izjavili jesu li spremni poslati svoje strojeve u borbu.
‘Ono što je zanimljivo u vezi sukoba u Ukrajini jest to da jedna strana razvija borbene sustave bez posade za koje misli da će joj pomoći u borbi’, izjavio je Samuel Bendett, analitičar suradnik International Affairs Grupe.


Američki borbeni roboti
SAD isto tako zadnjih godina testiraju naoružane robotske sustave.

Tako je prošlog proljeća otkriveno kako znanstvenici potiho, podalje od medijske buke testiraju oko 50 robota u mornaričkom logoru Pendleton u Kaliforniji.
Korištenje naprednih dronova i naoružanih robota na bojištu moglo bi pomoći u zaštiti života vojnika, izjavila je američka mornarica. Među novim oružjima nalaze se i roboti naoružani teškim strojnicama koji bi pri iskrcavanju na plažama pod neprijateljskom kontrolom jurišali u prvim redovima.
Američka mornarica testira i brze čamce koji se po potrebi mogu transformirati u ‘nevidljive’ stealth podmornice kako bi se sakrili od mogućih prijetnji.

(net.hr)

Ne propustite