Srbijanski aktivisti u borbi za naknade bošnjačkim žrtvama

Bosna i Hercegovina
Srbijanski aktivisti u borbi za naknade bošnjačkim žrtvama
.

Ženski anti-ratni pokret “Žene u crnom” okupile su se u Beogradu i zatražile od Srbije da prizna da porodice žrtava iz slučaja “Sjeverin” imaju pravo na naknadu štete i krivično gonjenje komandanata odgovornih za ubistva Bošnjaka 1992. godine.

U Beogradu su aktivistice pokreta istakle plakate s natpisom “Mi se sjećamo Sjeverina”, obilježavajući tako 25 godina od ubistva 16 Bošnjaka iz pograničnog područja između Srbije i BiH, prenosi BIRN-Justice Report. 

- Danas smo tu da tražimo da Srbija prizna pravo porodica žrtava Sjeverina na nadoknadu - rekao je aktivista Miloš Urošević, dodajući da je zvanični “izgovor” vlasti da zločin nije počinjen na tlu Srbije.

Pripadnici srpske vojske su 22. oktobra 1992. godine u opštini Rudo učestvovali u zarobljavanju 16 bošnjačkih civila iz mjesta Sjeverin u Srbiji koji su autobusom krenuli na posao u Priboj.

Vojnici su civile iz autobusa izveli na području Rudog, na dijelu puta koji prolazi kroz BiH, a potom ih odveli u “Vilinu vlas” u Višegradu, gdje su ih tukli drvenim palicama, a zatim ubili.

Nekoliko osoba je pravosnažno osuđeno za taj zločin u Haškom tribunalu, pred sudovima u Beogradu, kao i na Sudu BiH.

Dan ranije, u četvrtak, Fond za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda izdao je saopćenje u kojem je kazao da je neargumentovana odluka Evropskog suda za ljudska prava, kojom je ovaj sud odbacio aplikaciju protiv Srbije podnijetu od logoraša bošnjačke nacionalnosti koji su tokom rata u BiH bili zarobljeni u logorima “Šljivovica” i “Mitrovo Polje” u Srbiji 1995.

- Bošnjaci su zarobljeni nakon što su pobjegli u Srbiju kako bi izbjegli rat u BiH, gdje su u tamošnjim logorima mučeni, a neki su i podlegli zbog premlaćivanja - navodi FHP.

Kao i u prethodnoj odluci iz oktobra 2016. godine, kojom je odbacio prvu aplikaciju, Evropski sud je ocijenio da je ova krivična prijava podnijeta prekasno.

FHP, koji je porodice zastupao u tom postupku, smatra kako argumenti Evropskog suda nisu potkrijepljeni činjenicama.

- Iz ovog i sličnih slučajeva pokazuje se jasna tendencija suda u Strasbourgu da, pronalaženjem formalnih razloga kao što je blagovremeno podnošenje krivičnih prijava… stavi neopravdano veliki teret na pojedince kojima su grubo prekršena temeljna prava iz Konvencije, a sve u cilju nezadiranja u slučajeve koji bi mogli imati osjetljive političke implikacije - navodi FHP.

Kako navode iz FHP-a, podnesene aplikacije su bile jedini put za ostvarenje prava žrtava i njihovih porodica.

 

Ne propustite