Izetbegović: Do 1. novembra usvojiti akcize, sa Radončićem raskrstiti

Bosna i Hercegovina
Izetbegović: Do 1. novembra usvojiti akcize, sa Radončićem raskrstiti
.

Predsjedništvo SDA pozvalo je danas sve parlamentarne stranke u BiH da do 1. novembra, kako je zatraženo iz EU, usvoje zakon o akcizama, ističući da poslanici ove stranke neće podržati nijedno rješenje u kojem neće biti precizirano da će povećanje akciza na gorivo biti trošeno za izgradnju puteva, a ne budžetsku potrošnju.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović saopštio je na konferenciji za novinare u Sarajevu da je jedan od zaključaka Predsjedništva stranke neophodnost da se odmah pristupi izmjenama Izbornog zakona BiH da bi se sprovele presude Ustavnog suda BiH u vezi sa Domom naroda Federacije BiH (FBiH) i za Mostar.

Rješenja koja je, nažalost, usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine na prijedlog Kluba Hrvata nisu prihvatljiva jer su u koliziji sa Ustavom Federacije”, rekao je Izetbegović i dodao da je SDA utvrdio svoj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona koji poštuje federalni Ustav i odluke Ustavnog suda FBiH.

Prema njegovim riječima, ovaj prijedlog biće upućen u parlamentarnu proceduru nakon što bude okončana procedura za hrvatski Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona.

Izetbegović je objasnio da se prijedlog SDA odnosi na Dom naroda Parlamenta FBiH i Mostar, te da sadrži amandman na Ustav FBiH, da bi se omogućilo popunjavanje svih klubova konstitutivnih naroda u federalnom parlamentu.

Predsjedništvo SDA, dodao je Izetbegović, ocijenilo je da Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske predstavlja “novo flagrantno kršenje Dejtonskog sporazuma i novi udar na suverenitet BiH”.

On je dodao da ta rezolucija ne može proizvesti nikakve efekte i najavio da će biti osporena svim ustavnim i zakonskim sredstvima.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Izetbegović je ocijenio da je vrijeme da Bošnjaci u BiH prekinu saradnju sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

Kao moguće kandidate SDA za člana Predsjedništva BiH na izborima iduće godine Izetbegović je naveo Denisa Zvizdića, Safeta Softića, Šefika Džaferovića i Adila Osmanovića.

Svaki od te četvorice mogao bi dobro da obavlja posao koji ja radim”, rekao je Izetbegović, koji nakon isteka aktuelnog mandata nema pravo da se kandiduje za novi mandat u Predsjedništvu BiH.

On smatra da su reakcije na njegovu izjavu da je Alija Izetbegović ostavio BiH u amanet turskom predsjedniku Tajipu Redžepu Erdoganu “cjepidlačenje”.

Predsjednik SDA rekao je da ga ne brine stanje u BiH i da niko ne može podijeliti BiH referendumom.

 

(Srna)

Ne propustite