Trump izazvao bijes komentarom o kriminalu u Ujedinjenom Kraljevstvu

Svijet
Trump izazvao bijes komentarom o kriminalu u Ujedinjenom Kraljevstvu
.

Donald Trump je optužen za poticanje na zločine iz mržnje komentarom na Twitteru u kojem je pogrešno povezao porast stope kriminala u Ujedinjenom Kraljevstvu s "radikalnim islamskim terorizmom".

On je napisao da se stopa kriminala u Ujedinjenom Kraljevstvu povećala za 13 posto zbog "širenja islamskog terorizma", unatoč tome što se ova statistika odnosila na sva krivična djela, ne samo terorizam, izvještava BBC.

- Najnoviji izvještaj: "Stopa kriminala u Ujedinjenom Kraljevstvu porasla je za 13 posto na godišnjem niovu zbog radikalnog islamskog terorizma". To nije dobro, mi moramo zaštititi Ameriku! - napisao je američki predsjednik.

Poslanica u britanskom parlamentu iz reda laburista Yvette Cooper je kazala da njegova izjava potiče na nasilje i pokazuje neznanje, dok je bivši čelnik laburista Ed Miliband rekao da je Trump "moron".

- Stopa zločina iz mržnje je porasla za skoro 30 posto i gluposti poput ove objave Donalda Trumpa na Twitteru imaju namjeru da izazovu još više takvih zločina - rekla je Cooper.

Konzervativni zastupnik Nicholas Soames, unuk Winstona Churchilla, američkog predsjednika je nazvao "suludim idiotom" koji bi trebao "srediti kontrolu oružja".

Trump je u ovoj objavi na Twitteru koristio posljednje podatke Ureda za državnu statistiku u kojima je zabilježen porast od 13 posto u svim krivičnim djelima u 12 mjeseci do juna.

Ovi podaci se odnose samo na Englesku i Vels, a ne na cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo. Škotska i Sjeverna Irska svoje podatke objavljuju zasebno.

Policija je u prethodnoj godini zabilježila 5,2 miliona krivičnih djela, od kojih najveći dio nije povezan s terorizmom.

Rast je zabilježen u krivičnim djelima protiv javnog reda, uhođenju i maltretiranju, posjedovanju oružja i pljačkama.

Ova statistika, u kojoj se ne navodi nikakva veza s "radikalnim islamskim terorizmom", pokazala je da je 35 od 664 ubistva u Engleskoj i Velsu rezultat terorističkih napada u Londonu i Manchesteru.

 

Ne propustite