Na današnji dan, prije 14 godina legendarni Čkalja umro je u velikoj bijedi: 'HVALA, SRBIJO, PUSTILI STE ME DA GLOĐEM DO KOSKE'

Show
Na današnji dan, prije 14 godina legendarni Čkalja umro je u velikoj bijedi: 'HVALA, SRBIJO, PUSTILI STE ME DA GLOĐEM DO KOSKE'
.

Kao da se uloge nisu brojale, kao da se osmjesi svih onih koji su nastali kao reakcija na njegovu glumu nisu računali. Da je svako dao po dinar na maestralne role koje je odigrao Miodrag Petrović Čkalja, on ne bi umro u bijedi.

ckalja1

Utješno je što je makar pred odlazak sa ovog svijeta, prije 14 godina, dobio je nagradu za životno djelo Car Konstantin. Tada se na svom govoru obratio auditorijumu, publici i svima onim koji su zaboravili kakav je doprinost ostavio na polju jugoslovenske glume.

ckalja1

-Imam 76 godina i ništa mi ne treba. Živio sam i živim skromno. Ali, znači mi da naša djeca žive normalno. Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se, prvo, svojoj ženi, pa djeci, pa tašti, zatim producentu i reditelju. Ali, pošto sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem se, prvo, svom šefu samoposluge što mi, ponekad, odvoji penzionersku kosku, pa komšinici u baraci koja mi ostavi mlijeko ispod tezge, pa mom poštaru koji mi uvijek, na vrijeme sa zakašnjenjem, donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovdje – rekao je glumac 2002. godine na dodjeli, samo godinu pred smrt.

ckalja

Tom prilikom rekao je i jednu rečenicu koja i dalje odzvanja u glavama mnogih.

miodrag-petrovic-ckalja

Hvala, Srbijo, pustili ste me da glođem do koske- neutješan je bio popularni Čkalja. Iza umjetnika ostale su priznanja i nagrade. Uloge u mnogim filmovima i serijama domaće produkcije. Ostala je uspomena na čovjeka koji je bio simbol glume. Mnogi su ga smatrali štreberom u svom poslu jer je htio da sve bude kako bi trebalo.

 

Ne propustite