NAKON VIKENDA SLIJEDI TEMPERATURNI ŠOK: Velike padavine, snijeg i minusi u cijeloj zemlji!

Region
NAKON VIKENDA SLIJEDI TEMPERATURNI ŠOK: Velike padavine, snijeg i minusi u cijeloj zemlji!
.

Prema prognozi meteorologa Srbiju u narednom periodu očekuju obilne padavine, a već od nedjelje uslijedit će pad temperature.

Većinu mjesta očekuje od 20 do 30 mm, a na istoku i jugoistoku Srbije oko 40 mm, lokalno i preko 60 mm.

kragujevac-830x0

U utorak (24.10.) na planinama oko i iznad 1000 m se očekuje vlažan snijeg uz formiranje snježnog pokrivača.

Prema izgledima vremena u narednih sedam dana, do 28. oktobra, u nedjelju će jutro biti sveže, ponegdje sa maglom, tokom dana pretežno sunčano i toplo.

Uveče i noću na severu i zapadu, a u ponedeljak i u ostalim krajevima naoblačenje sa kišom, osjetnim padom temperature i pojačanim sjeverozapadnim vjetrom.

beograd-830x0

U srijedu slabljenje i postepeni prestanak padavina.

Od četvrtka suho, u jutarnjim satima hladno, ponegdje sa slabim prizemnim mrazem, dnevna temperatura u manjem porastu.

 

PROČITAJTE JOŠ:

OBJAVLJENA VELIKA PROGNOZA ZA ZIMU: Znali smo da će biti hladno, ALI OVAKVA PREDVIĐANJA JOŠ NISMO VIDJELI!

Na stranici AccuWeather jučer je objavljena prognoza vremena za zimu, a ako je sudeći po prognozi Balkan očekuje nekoliko mjeseci čija glavna karakteristika će biti skoro potpuni nedostatak padavina.

Zima će tako krenuti oštro širom dijelova sjeverne i zapadne Evrope, sa čestim olujama koje će donijeti kišu i vjetar. Umjeren početak zime na većem dijelu kontinenta zatim će preći u kasnosezonsko zahlađenje u dijelovima srednje i istočne Evrope, dok će na Balkanskom poluostrvu glavna karakteristika zime biti - suša.
 
Dok će sjeverna Evropa imati mokru zimu, rijetke kiše predviđene su od juga i istoka Španije do Italije i Balkanskog poluostrva, navodi AccuWeather.

275625-gqfew-ff
 
- To ne znači da u ovim područjima neće biti kiše tokom zimskih mjeseci, ali neće je biti dovoljno, što će dodatno pogoršati sušu koja je u toku - rekao je meteorolog Alan Repert.

Prema prognozi, u mnogim od tih područja suša će biti još gora na kraju zime nego na početku, što bi moglo imati ozbiljne posljedice za poljoprivredu iduće godine, a i povećati rizik od požara na ljeto i jesen ako kiše na proljeće opet budu ispod uobičajenog nivoa.

 

 

Ne propustite