UPOZORENJE: Ovako ne smijete odmrzavati piletinu, ali ni ostalo meso prije kuhanja
Odmrzavanje piletine, ali i bilo kojeg drugog mesa može biti opasno po zdravlje.
Da li ste među velikm brojem domaćacia koje meso odmrzavaju na taj način, tako što ga ostave na kuhinjskoh radnoj površini da se odmrzne na sobnoj temperaturi.
Ako je odgovor potvrdan , onda imamo lošu vest za vas – ovo je najgore što možete da uradite pogotovo kada je odmrzavanje piletine u pitanju!
Dakle , kada meso dugo stoji na sobnoj temperaturi, stvaranje bakterija je neizbježno, a one se tako prenosi na vaše ruke, kuhinjske krpe, posuđe i tako mogu da izazovu veoma opasne bolesti, piše Stil.
Još jedan od opasnih načina odmrzavanja piletine je u mikrovalnoj pećnici, jer pored što visoka temperatura pogoduje razvoju bakterija, usput uništava strukturu mesa. To se iz razloga dešava jer se meso ne odmrzava ravnomjerno, a samim tim će se na kraju odraziti i na ukus.
Najbolje što možete uraditi jeste da noć prije nego što ćete spremati pile, meso premjestite u frižider.
Ali postoji i brža i lakša metoda – piletinu stavite u kesu, dobro zavežite, a zatim kesu stavite u posudu sa hladnom vodom. Vrlo je važno je da voda ne dođe u direktan dodir sa mesom, a ni slučajno ne koristite vruću ili toplu vodu, već isključivo hladnu.
Možda niste znali, ali ukoliko baš nemate vremena, piletinu ne morate ni da odmrazavete.
Začinite je zatim stavite u rernu ili na kuhanje kao i obično i sve će biti isto kao da je meso odmrznuto, samo što će sama termička obrada morati da traje duplo duže.
Ovaj način pripreme ne preporučujemo samo kada je u pitanju prženje, jer će meso stalno otpuštati vodu i tako prskati na sve strane, a zbog vode i vlage neće moći da se uhvati korica.
Najbolje da ovaj način pripreme koristite kada pripremate jela koja se inače dugo kuhaju ili peku, poput gulaša.
PROČITAJTE JOŠ:
NAUČNICA OTKRIVA: Do sada ste cijelo vrijeme pogrešno odmrzavali meso!
Istraživanja su pokazala da svi mi pogrešno odmrzavamo hranu veći dio naših života. Naučnica Suzan Eksted je istakla da je ono što većina ljudi radi velika greška.
Prema njenim riječima, ostavljanje hrane u frižideru preko noći da se polako odmrzne je potpuno pogrešno!
Doktorka Suzan tvrdi da je najbolje da se hrana stavi u hladnu vodu, a ne da se vodimo mitovima o hrani. Tako ćemo sačuvati ukus hrane, a kako voda bolje provodi toplotu od vazduha, brže ćemo i odmrznuti meso i ribu.
Naučnici ovo već dugo znaju, kao i profesionalni kuhari, ali ljudi nisu svjesni ovog korisnog trika – kaže ona.
Najbolji način za odmrzavanje je, prema Suzan, da se meso umota u providnu foliju i stavi u hladnu vodu.
Istražujući zašto ljudi najčešće primjenjuju metod odmrzavanja sa frižiderom, naučnici su zaključili da je to vjerovatno zato što vjeruju da je to najviše higijenski.
Oni koji odmrzavaju meso u mikrovalnoj takođe prave veliku grešku, jer taj proces može dosta da ošteti meso. Nije toliko strašno ako ga poslije koristite za paprikaš ili musaku, ali generalno bi ga trebalo izbjegavati.
Odmrzavanje hrane u mikrovalnoj i u toploj vodi je pogrešno: Evo kako biste trebali
Mnogi zamrzavaju namirnice ili kupuju zamrznute proizvode koje naknadno pripremaju.
No najčešće se odmrzavaju na pogrešan način. U toploj vodi, u hladnjaku cijeli dan ili posljednjih godina – u mikrovalnoj pećnici. A to je sasvim pogrešan način, smatraju norveški znanstvenici.
Susanne Ekstedt, znanstvenica s instituta u Gothenburgu u Švedskoj, poručuje da je hranu najbolje odmrzavati pod mlazom vode u plastičnoj vrećici.
"Prethodno je treba potopiti u posudu s hladnom vodom, a vodu mijenjati svakih pola sata kako bi se održala željena temperatura. Odmrzavanje u mlakoj ili vrućoj vodi nikako nije preporučljivo jer će se tako pospješiti razmnožavanje štetnih bakterija", tvrdi Ekstedt.
"Stručnjaci za hranu znaju ovo već dugo, no to znanje kao da je ekskluzivno rezervirano za industriju hrane. Čini se da većina ljudi ipak nije svjesna pravilnog načina odmrzavanja", izjavila je Ekstedt za britanski The Sun.