Palestinske izbjeglice tužit će Veliku Britaniju zbog Balfourove deklaracije

Svijet
Palestinske izbjeglice tužit će Veliku Britaniju zbog Balfourove deklaracije
.

Čelnici odjela za izbjeglice Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u četvrtak su osudili planove britanske vlade o proslavljanju stogodišnjice zloglasne Balfourove deklaracije 2. novembra, kazavši da je ona uzrok protjerivanja i raseljavanja Palestinaca iz njihove domovine, te najavili da će tužiti Veliku Britaniju ako ne otkaže proslavu.

Zakaria al-Agha, član izvršnog odbora PLO-a i čelnik odjela za izbjeglice, u saopćenju se snažno usprotivio britanskoj proslavi stote godišnjice Balfourove deklaracije i pozivu izraelskim zvaničnicima da prisustvuju tom događaju, javlja palestinska novinska agencija WAFA.

- Održavanje proslave se smatra neprijateljskim činom prema palestinskom narodu i Britaniju prikazuje kao neprijatelja onoga što je ispravno, pravde i čovječanstva - rekao je.

Agha je naveo da bi se Britanija, umjesto proslavljanja Balfourove deklaracije, trebala izviniti palestinskom narodu zbog te deklaracije, što je dosad odbijala učiniti.

On je upozorio da će Palestinci, ukoliko se ta proslava održi, biti primorani da tuže Britaniju zbog deklaracije i svoj slučaj predstave na međunarodnim forumima. Do toga neće doći ako se Britanija izvini palestinskom narodu, prizna da je Balfourova deklaracija historijska greška i prizna palestinsku državu s granicama od 4. juna 1967. godine s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Agha je istakao da su Palestinci već započeli niz aktivnosti kako bi obilježili taj zloglasni događaj, koje će kulminirati centralnim događajem 2. novembra protestima ispred britanskih ambasada širom svijeta, prenosi Fena.

Prije stotinu godina, 2. novembra 1917. godine, tadašnji britanski ministar vanjskih poslova Arthur Balfour obećao je evropskim Jevrejima novu domovinu u Palestini, potpuno zanemarujući njeno autohtono arapsko palestinsko stanovništvo.

Ne propustite