Inzko: Dodik nema pravo izdati nalog za hapšenje

Bosna i Hercegovina
Inzko: Dodik nema pravo izdati nalog za hapšenje
.

Predsjednik Republike Srpske (RS) nema pravo izdati nalog za hapšenje, izjavio je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko povodom izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika u kojoj je on (Dodik) spomenuo potencijalno hapšenje zamjenice visokog predstavnika i šefice Ureda OHR-a u Banjoj Luci, ambasadorice Marianne Berecz, saopćeno je iz OHR-a.

Tu izjavu Dodik je dao nakon sjednice Narodne skupštine Republike Srpske održane 17. oktobra.

- U ovom konkretnom slučaju, ambasadorica Marianne Berecz nije bila prisutna u prostorijama Narodne skupštine RS prije, tokom ili nakon sjednice održane 17. oktobra.

Standardna je praksa, u skladu s mandatom Ureda visokog predstavnika, da službenici OHR-a redovno prate sjednice parlamentarnih tijela širom BiH, uključujući i sjednice Narodne skupštine RS-a, kao što to čine i predstavnici drugih diplomatskih institucija. U vezi s tim, u Aneksu 10 Mirovnog sporazuma se jasno kaže da će strane potpisnice Sporazuma u potpunosti sarađivati s visokim predstavnikom i osobljem iz njegovog ureda - izjavio je Inzko.

U Aneksu 10, podsjeća on, također stoji da profesionalni članovi osoblja Ureda visokog predstavnika imaju iste povlastice i imunitet koji uživaju i diplomatski predstavnici i njihove porodice prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima. Bečka konvencija (član 29.) takođe kaže da je ličnost diplomatskog agenta neprikosnovena. On/ona ne može biti podvrgnut nikakvoj vrsti hapšenja ili pritvora. Država u kojoj je akreditiran tretira ga s dužnim poštovanjem i preuzima sve razumne mjere da spriječi svaki napad na njegovu ličnost, slobodu ili dostojanstvo, podsjeća visoki predstavnik za BiH.

- U svakom slučaju, predsjednik Republike Srpske nema pravo da izda nalog za bilo čije hapšenje - zaključio je, prenosi Fena.

Ne propustite