VMBiH usvojilo Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH

Aktuelno
VMBiH usvojilo Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH
.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas na pres-konferenciji nakon sjednice Vijeća ministara u Sarajevu kazao da je prevod odgovara na Upitnik Evropske komisije počeo, prvih 17 poglavlja koja su verificirana.

Dodao je da će vrlo brzo biti verificirana i sva ostala poglavlja.

- Aktivno se radi na tome da na najmanju moguću mjeru svedemo broj neusaglašenih pitanja. Tu smo optimisti, od nekih startnih prognoza da bi broj neusaglašenih pitanja mogao biti i oko 10 posto, to će biti mnogo manje. To govori o spremnosti svih uključenih institucija da koordinirano i na bazi argumenata i konsenzusa radimo na pripremi odgovora kako bi ispoštovali rokove i nadoknadili izgubljeno vrijeme i okvirno do kraja godine pošaljemo prevedeni Upitnik ka Briselu kako bi mogli početi razgovore s prijateljima u EU da BiH dobije kandidatski status - naveo je Zvizdić.

Istaknuo je da je to ključni i najvažniji cilj u ovom mandatnom periodu, kada se govori o evropskim integracijama.

Kazao je da je Vijeće ministara BiH danas usvojilo Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH, koji je predložilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, a kojim su posebno naglasili važnost slobode govora i medija u skladu s međunarodnim standardima profesionalne etike u novinarstvu.

Po njegovim riječima, ovaj izvještaj će biti proslijeđen Parlamentarnoj skupštini BiH i javno objavljen, prenosi Fena.  

Ne propustite