NOSITE KUĆNE PAPUČE? Vaše zdravlje je UGROŽENO, a evo zašto!

Porodica i zdravlje
NOSITE KUĆNE PAPUČE? Vaše zdravlje je UGROŽENO, a evo zašto!
.

Tim ljekara koji radi istrađivanje za Gentle Grip, koji proizvodi razne proizbode za stopala upozorava na nošenje papuča. 

Nošenje papuča vremenom može da pogorša način na koji hodamo, jer umjesto da hodamo, zapravo "klizimi", ne dižemo noge previše s poda i samo ih "vučemo" sa papučama kroz kuću.

To, smatraju stručnjaci, može biti jedan od faktora zbog kojeg i zdrave osobe mogu da osjete bol u zglobu koji je zapravo opterećen time što "nosi" papuče za sobom, pa vam je stopalo u neprirodnom položaju.

Bol u stopalima zbog neudobne obuće je česta pojava i kod mlađih ljudi jer redovno biraju obuću koja ne pruža stopalima podršku koliko bi trebalo. Kod žena je i češća ako nose visoke potpetice, a sve se pogrošava kad se stopala "ohlade", pa ste možda i sami nekad osjetili bol i upaljena stopala upravo ujutro kad ste tek ustali.

Savjet ljekara prije zime jeste da umjesto papuča nosite tople debele čarape, jer ćete tako stopala održati dovoljno toplim i bez papuča.

Ako ipak ne možete da ih se odreknete, nabavite par koji nisu samo "natikače", već pružaju potporu cijelom stopalu. Tako ćete stopalo držati u prirodnijem položaju i nećete pretjerano opteretiti zglobove.

 

Ne propustite