Spriječite kašalj kod djece: Prirodno i bezbolno

Porodica i zdravlje
Spriječite kašalj kod djece: Prirodno i bezbolno
.

Često se teškom dječjem kašlju ne pripisuje osobita važnost, što može biti velika greška. Tome  treba pridati baš mnogo pažnje jer bolest može ostaviti trajna, neizlječiva oštećenja. Za borbu protiv hripavca raspolažemo biljem i jednostavnim homeopatskim sredstvima.

Na dječji kašalj vrlo dobro djeluje preparat Thydroca, načinjen od svježeg bilja rosike (Drosera rotundifolia), timijana (Thymus vulgaris), Coccus cacti (kaktusova uš), bršljana (Hedera helix) i dr. Djelotvornima su se pokazali homeopatski lijekovi Ipecacuanha D, i Coccus cacti Dr. Čim prestane kašalj, polako prestanemo davati lijekove. Liječenje možemo još malo produžiti sa sirupom od smrekovih vršaka (Santasapina), jer nije dobro naglo prekinuti s liječenjem.

Ne smijemo nikako zaboraviti obloge oko prsnoga koša. Oblog načinimo od uvarka trine (otpaci sijena), a u težim slučajevima od luka. Još su djelotvorniji oblozi s hrenom (Cochlearia armpracia) ili bijelom slačicom (Sinapis alba)

boy-coughing-story-image

Pored ovih, najučinkovitije su se pokazali:
a) Kamilica – Uzmite veliku plastičnu posudu koja čvrsto i sigurno stoji, 50 g cvjetova kamilice, 2 litre ključale vode, ručnik za kupanje te rubac za glavu ili ručnik. Za posudu izaberite mjesto na kojemu će sigurno stajati a da oboje možete sjesti ispred nje. Stavite kamilicu u posudu pa je prelijte vrućom vodom. Stavite dijete na krilo i sjednite s njim ispred posude. Pokrijte maramom sebe i dijete tako da oboje udišete paru – ne ostavljajte dijete ni na trenutak samo! Dijete bi trebalo udisati kroz nos a izdisati na usta. Potom dijete ostavite 20 minuta u toploj sobi a oko glave mu stavite rubac ili ručnik. In halirati ga možete dvaput na dan.
b) Čaj protiv kašlja (za djecu stariju od 1 godine) – Ovaj domaći lijek je namjenjen za djecu ne mlaću od 1 godine starosti. Uzmite po 10 g sjemena komorača, usitnjenog anisa i cvjetova divizme te po 15 g cvjetova sljeza i trputca. 2 žličice mješavine prelijte s 2 dl vode, pokrijte i ostavite 10 minuta, procijedite te dajte djetetu da pije jednu šalicu triput na dan.
c) Miljeko s medom – U šoljicu toplog mlijeka stavite kašičicu meda pa kad se pojavi kašalj dajte djetetu svaku večer prije spavanja.. Ovdje možete pročitati još prirodnih lijekova za djecu.

Ne propustite