POMOĆ U NEZGODNIM SITUACIJAMA: Evo kako da na pametan način iskoristite običan krastavac u kući

Praktična žena
POMOĆ U NEZGODNIM SITUACIJAMA: Evo kako da na pametan način iskoristite običan krastavac u kući
.

U kući postoji tona neočekivanih stvari koje vam mogu pomoći u nezgodnim situacijama, a malo koja je toliko svestrana kao naše omiljeno povrće - krastavac.

Ne samo što su ukusni, već su i nevjerovatno korisni na načine koji nemaju veze sa ishranom. Da li bi vam nekad palo na pamet da pomoću krastavca možete da popravite vrata koja škripe? Ili možda da očistite ogledalo u kupatilu? Pročitajte šta još sve može ovo sjajno povrće.


1. Odmaglite ogledalo
 

Ponekada je zamagljeno ogledalo neizbježno, naročito nakon dugih, toplih kupki. Trljanje ogledala prstima ostavlja tragove, pa šta je rješenje? Uzmite parče krastavca i protrljajte ogledalo. Sok krastavca ne samo što će očistiti zamagljeno ogledalo već će i odbijati paru.
 

2. Smanjite celulit
 

Celulut je problem koji je zajednički svim ženama. Umjesto da bacate pare na skupe apoteke, protljajte kožu krastavcom i gledajte kako celulit (skoro) nestaje. Fitohemikalije u krastavcu dovode do zatezanja kolagena u koži, dok istovremeno izglađuju kožu i smanjuju vidljivost celulita.
 

3. Ispolirajte cipele
 

Izgleda da nam se ogrebotine na cipelama uvijek pojave kada nam nestane kreme za poliranje. Umjesto da otrčite u radnju, prošetajte do frižidera kako biste pronašli rješenje.
 

4. Popravite vrata koja škripe
 

Nema ničeg iritantnijeg od škripe šarki na vratima. Nekada prođu mjeseci, a da niste riješili problem. Umjesto da posegnete za kutijom sa alatom, podmažite šarke krastavcem. On se ponaša kao prirodni lubrikant i škripa će brzo nestati.

5. Smanjite podočnjake
 

Dobro je poznato da stavljanje krastavca na oči smanjuje podočnjake i ovaj trik zaista radi! Voda i hladnoća krastavca smanjuju upale. Osim toga, sjajno je odmoriti oči na nekoliko minuta!
 

6. Koristite ga protiv štetočina u bašti
 

Većina ljudi voli ukus i miris krastavca, ali bube ne dijele naš dobar ukus. Zapravo, mravi, moljci, grinje i ose mrze miris krastavaca. Ako imate problem sa nekim od ovih štetočina, stavite kolutove ili kriške krastavca na problematično mjesto i primetićete da su se bube povukle.
 

7. Naparite lice
 

Kozmetički proizvodi sa krastavcem nalaze se svuda, pa zašto neki ne biste napravili kod kuće? Ako naparite lice nad vodom koju ste prokuvali sa nekoliko kriški krastavca, revitalizovaćete kožu koja će preko pare upiti sve korisne sastojke krastavca.
 

8. Riješite se zadaha
 

Možete se riješiti zadaha bez pranja zuba uz pomoć kriške krastavca. Držite je u ustima oko 10 sekundi. Kada je izvadite, primjetićete koliko vam je dah čistiji i svježiji. Ovo je sjajan trik kada ne možete da stignete do kupatila.
 

9. Ispolirajte sudoperu i slavine
 

Da li vaše slavine izgledaju kao da im je potrebno ribanje? Umjesto da čeprkate ispod sudopere tražeći neko hemijsko sredstvo, pokušajte da očistote nerđajući čelik kriškom krastavca. On će ukloniti tamne mrlje i vratiti stari sjaj vašoj kuhinji ili kupatilu.

Ne propustite