Ovu namirnicu svi smo ostavljali "za kasnije", a ustvari je čisti otrov

Porodica i zdravlje
Ovu namirnicu svi smo ostavljali "za kasnije", a ustvari je čisti otrov
.

Riža je jedna od onih namirnica koju lako možete skuhati u prevelikoj količini i onda ju sljedeći dan ponovo jesti kao prilog uz nešto drug, jer okus ostaje isti. Ono što većina ljudi ne zna je da je riža jako podložna kvarenju.

To nema veze s načinom na koji se riža priprema, već je direktno povezano s načinom na koji ćete ju odložiti. Sirova riža ima na sebi mikroorganizme zvane „Bacillus cereus“  koji se jako brzo razmnožavaju. Oni mogu prouzrokovati trovanje hranom, pa čak i ako je riža totalno skuhana.

rice

Problem nastaje kada skuhanu rižu ostavite na sobnoj temperaturi. U tom slučaju se spore konstanto množe i prerastaju u bakterije koje mogu izazvati trovanje. Što duže riža ostane stajati, to je veća koncentracija bakterija i veća mogućnost da se otrujete.

Kako biste izbjegli ovakvu situaciju, nemojte ostavljati kuhanu rižu na sobnoj temperaturi duže od sat vremena. Nakon jela ju stavite u hladnjak, obavezno uzmite sebi vremena i preselite rižu u neku posudu namijenjenu za hladnjak i pospremite. 

Ne propustite